FASS logotyp
Receptbelagd

Peka på symbolerna och beteckningarna till vänster för en förklaring.

Kontakt

Sök apotek med läkemedlet i lager

Sök lagerstatus

Hulio

Biocon Biologics

Injektionsvätska, lösning 40 mg/0,8 ml
(Tillhandahålls ej) (Klar eller något opaliserande, färglös till svagt brunaktigt-gul lösning.)

Immunsuppressiva medel, TNF-α-hämmare

Aktiv substans:
ATC-kod: L04AB04
Utbytbarhet: Ej utbytbar
Uppgift om läkemedlet omfattas av Läkemedelsförsäkringen saknas. På läkemedelsförsäkringens webbplats kan du se om det aktuella företaget är anslutet till försäkringen. För att få besked om preparatet omfattas av försäkringen kan du även kontakta Läkemedelsförsäkringen direkt.
  • Viktig information om bipacksedeln
  • Att tänka på vid läkemedelsanvändning

Bipacksedel

Välj förpackning

Bipacksedel: Information till användaren

Hulio

40 mg/0,8 ml Injektionsvätska, lösning
adalimumab

Läs noga igenom denna bipacksedel innan ditt barn börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för ditt barn.

  • Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.

  • Din läkare kommer även ge dig ett Patientkort, som innehåller viktig säkerhetsinformation som du måste vara medveten om före Hulio ges till ditt barn och under behandling med Hulio. Ha kortet med dig/se till att ditt barn har det med sig hela tiden och under 4 månader efter ditt barns sista injektion med Hulio.

  • Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare eller apotekspersonal.

  • Detta läkemedel har ordinerats enbart åt ditt barn. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar ditt barns.

  • Om ditt barn får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.

 

I denna bipacksedel finner du information om:
1. Vad Hulio är och vad det används för
2. Vad du behöver veta innan du ger Hulio till ditt barn
3. Hur du använder Hulio
4. Eventuella biverkningar
5. Hur Hulio ska förvaras
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

1. Vad Hulio är och vad det används för

 

Hulio innehåller den aktiva substansen adalimumab. Adalimumab är ett läkemedel som verkar på kroppens immunsystem (försvar).


Hulio är avsett för behandling av följande inflammatoriska sjukdomar:


  • barn i åldern 2–17 år med polyartikulär juvenil idiopatisk artrit

  • barn i åldern 6–17 år med entesitrelaterad artrit

  • barn i åldern 6–17 år med Crohns sjukdom

  • barn i åldern 4–17 år med plackpsoriasis

  • ungdomar i åldern 12–17 år med hidradenitis suppurativa

  • barn i åldern 6‑17 år med ulcerös kolit

  • barn i åldern 2–17 år med kronisk icke-infektiös uveit som påverkar ögats framsida.


Den aktiva substansen i Hulio, adalimumab, är en monoklonal antikropp. Monoklonala antikroppar är proteiner som fäster vid ett specifikt mål i kroppen. 


Målet för adalimumab är ett annat protein som kallas tumörnekrosfaktor (TNFα), som är involverat i immunförsvaret och finns i förhöjda nivåer vid de inflammatoriska sjukdomar som anges ovan. Genom att binda till TNFα, kan Hulio minska den inflammatoriska processen vid dessa sjukdomar.


Polyartikulär juvenil idiopatisk artrit och entesitrelaterad artrit


Polyartikulär juvenil idiopatisk artrit och entesitrelaterad artrit är inflammatoriska sjukdomar i lederna som ofta först uppstår i barndomen. 


Hulio används för att behandla polyartikulär juvenil idiopatisk artrit hos barn och ungdomar i åldern 2–17 år och entesitrelaterad artrit hos barn och ungdomar i åldern 6–17 år. Ditt barn kanske först får andra läkemedel mot sin sjukdom, såsom metotrexat. Om dessa läkemedel inte hjälper tillräckligt, kommer ditt barn att få Hulio för att behandla polyartikulär juvenil idiopatisk artrit eller entesitrelaterad artrit.


Barn med Crohns sjukdom


Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom i tarmarna.


Hulio används för behandling av Crohns sjukdom hos barn i åldern 6–17 år. Ditt barn får först andra läkemedel. Om dessa läkemedel inte hjälper tillräckligt, kommer ditt barn att få Hulio för att minska tecken och symtom på Crohns sjukdomen.


Barn med plackpsoriasis


Plackpsoriasis är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakar röda, flagiga och torra plack på huden som täcks av silvriga fjäll. Plackpsoriasis kan också involvera naglarna, som då kan smula sönder, bli tjockare och lyfta från nagelbädden, vilket kan vara smärtsamt. Psoriasis tros orsakas av en störning i kroppens immunsystem som leder till en ökad produktion av hudceller. 


Hulio används för att behandla svår plackpsoriasis hos barn och ungdomar 4–17 år där läkemedel som appliceras på huden och ljusbehandling inte har fungerat tillräckligt bra eller inte är lämpligt. 


Ungdomar med hidradenitis suppurativa 


Hidradenitis suppurativa (ibland kallat acne inversa) är en kronisk och ofta smärtsam inflammatorisk hudsjukdom. Symtomen kan vara ömma noduli (knölar) och abscesser (bölder) som kan läcka var. Sjukdomen påverkar vanligen specifika områden av huden, t.ex. under brösten, armhålorna, insidan av låren, ljumsken och rumpan. Ärrbildning kan också uppstå i de påverkade områdena. 


Hulio används för att behandla hidradenitis suppurativa hos ungdomar från 12 års ålder. Hulio kan minska antalet knölar och bölder som sjukdomen orsakar samt smärtan som ofta är kopplad till sjukdomen. Patienter kanske först får andra läkemedel. Om dessa läkemedel inte hjälper tillräckligt kommer patienterna att få Hulio.


Barn och ungdomar med ulcerös kolit


Ulcerös kolit är en inflammatorisk sjukdom i tjocktarmen. Hulio används för att behandla måttlig till svår ulcerös kolit hos barn 6–17 år. Ditt barn kanske först får andra läkemedel. Om dessa läkemedel inte fungerar tillräckligt, kommer ditt barn att få Hulio för att minska tecken och symtom på sjukdomen.


Kronisk icke-infektiös uveit som påverkar främre delen av ögat


Icke-infektiös uveit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar vissa delar av ögat. Inflammationen leder till försämrad syn och/eller förekomst av floaters i ögat (svarta prickar eller stripiga linjer som rör sig över synfältet). Hulio fungerar genom att minska denna inflammation.


Hulio används för att behandla barn i åldern 2–17 år med kronisk icke-infektiös uveit där inflammationen påverkar främre delen av ögat.


2. Vad du behöver veta innan du ger Hulio till ditt barn

Ge inte Hulio

  • Om ditt barn är allergiskt mot adalimumab eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt 6)

  • Om ditt barn har en svår infektion, inklusive tuberkulos (se ”Varningar och försiktighet”). Det är viktigt att du talar om för läkare om ditt barn har symtom på infektioner, t.ex. feber, sår, trötthetskänsla, tandproblem.

  • Om ditt barn har måttlig eller svår hjärtsvikt. Det är viktigt att berätta för läkare om ditt barn har eller har haft en allvarlig hjärtåkomma (se ”Varningar och försiktighet”).

Varningar och försiktighet

Tala med ditt barns läkare eller apotekspersonal innan Hulio används.


Allergisk reaktion

Om ditt barn får allergiska reaktioner med symtom såsom trånghetskänsla i bröstet, väsande andning, yrsel, svullnad eller utslag, ska du sluta injicera Hulio och kontakta läkare omgående eftersom dessa reaktioner i sällsynta fall kan vara livshotande.


Infektioner

  • Om ditt barn har någon infektion, inklusive kroniska eller lokala infektioner (t.ex. bensår) måste du rådgöra med läkare innan du börjar med Hulio. Om du är osäker, kontakta läkare.

  • Ditt barn kanske lättare får infektioner medan han/hon får behandling med Hulio. Denna risk kan öka ifall ditt barn har försämrad lungfunktion. Dessa infektioner kan vara allvarliga och inkludera tuberkulos, infektioner orsakade av virus, svamp, parasiter eller bakterier, eller andra ovanliga smittsamma organismer och sepsis (blodförgiftning) som i sällsynta fall kan bli livshotande. Det är viktigt att berätta för läkare om ditt barn får symtom såsom feber, sår, trötthetskänsla eller tandbesvär. Läkaren kan råda dig att tillfälligt sluta använda Hulio.


Tuberkulos (TB)


  • Eftersom fall av tuberkulos har rapporterats hos patienter som behandlats med adalimumab, kommer läkaren att undersöka ditt barn för tecken och symtom på tuberkulos innan behandling med Hulio påbörjas. Denna inkluderar en omfattande sjukdomshistoria och lämpliga screeningundersökningar (t.ex. lungröntgen och en tuberkulintest). Utförandet och resultaten av dessa tester ska anges på ditt barns patientkort. Det är mycket viktigt att du berättar för läkare om ditt barn någonsin har haft tuberkulos, eller om han/hon har varit i nära kontakt med någon som har haft tuberkulos. Tuberkulos kan utvecklas under behandling även om ditt barn har fått förebyggande behandling mot tuberkulos. Om symtom på tuberkulos (ihållande hosta, viktminskning, apati, lätt feber), eller om någon annan infektion uppkommer under eller efter behandlingen, måste du genast berätta detta för läkare.

Resor/återkommande infektioner


  • Tala om för läkare ifall ditt barn bor eller reser i regioner där svampinfektioner såsom histoplasmos, koccidioidomykos eller blastomykos är vanliga.

  • Upplys läkare om ditt barn tidigare har haft problem med återkommande infektioner eller andra åkommor som ökar risken för infektioner.

Hepatit B virus


  • Tala om för läkare ifall ditt barn är bärare av hepatit B virus (HBV), ifall han/hon har en aktiv HBV-infektion eller om du tror att han/hon löper risk att få HBV. Läkaren kommer att testa ditt barn för hepatit B. Hulio kan orsaka reaktivering av HBV hos personer som bär på detta virus. I vissa sällsynta fall, speciellt ifall ditt barn tar andra läkemedel som hämmar immunsystemet, kan reaktivering av HBV vara livshotande.

Operation eller tandingrepp


  • Om ditt barn snart ska genomgå en operation eller ett tandingrepp, informera läkare om att han/hon tar Hulio. Läkaren kan råda att tillfälligt sluta använda Hulio.

Demyelinerande sjukdom


  • Om ditt barn har eller utvecklar en demyelinerande sjukdom (en sjukdom som påverkar det isolerande skiktet runt nerverna) såsom multipel skleros (MS), kommer läkare att avgöra om han/hon ska få eller fortsätta få Hulio. Berätta omedelbart för läkare om ditt barn får symtom så som ändringar i synen, svaghet i armar eller ben, eller domningar eller stickningar någonstans på kroppen.

Vaccination


  • Vissa vacciner som innehåller levande men försvagade former av bakterier eller virus kan orsaka infektioner och ska inte ges under behandlingen med Hulio.

  • Kontrollera med läkare innan ditt barn vaccineras.

  • Det rekommenderas att barn, om möjligt, vaccineras enligt gällande riktlinjer för allmän vaccination före behandling med Hulio påbörjas.

  • Om ditt barn har fått Hulio under sin graviditet, så kan ditt barns nyfödda barn ha en ökad risk för att få en sådan infektion i upp till fem månader efter den sista dosen hon fick under graviditeten. Det är viktigt att du berättar för barnläkaren och annan sjukvårdspersonal om att ditt barn använde Hulio under graviditet så att de kan bestämma när ditt barns nyfödda barn ska vaccineras.

Hjärtsvikt


  • Det är viktigt att tala om för läkare om ditt barn har eller har haft en allvarlig hjärtåkomma. Om ditt barn har mild hjärtsvikt och behandlas med Hulio, måste hans/hennes hjärtproblem övervakas noggrant av läkare. Om ditt barn utvecklar nya symtom eller om symtom på hjärtsvikt förvärras (t.ex. andfåddhet eller svullna fötter), måste du kontakta läkare omedelbart.

Feber, blåmärken, blödning eller blekhet


  • Hos vissa patienter klarar inte kroppen att tillverka tillräckligt antal blodceller som hjälper till att bekämpa infektioner eller stoppa blödningar. Om ditt barn får feber som inte går ner, får blåmärken eller blöder lätt eller ser mycket blek ut bör du omedelbart ringa läkare. Läkaren kan då besluta att behandlingen ska avbrytas.

Cancer


  • Mycket sällsynta fall av vissa cancertyper har förekommit hos barn och vuxna som tar adalimumab eller andra TNFα-blockerare. Patienter med svårare reumatoid artrit som har haft sjukdomen under längre tid kan ha en förhöjd risk att utveckla lymfom (cancer som påverkar lymfsystemet) och leukemi (cancer som påverkar blod och benmärg). Om ditt barn behandlas med Hulio så kanske risken ökar för att utveckla lymfom, leukemi eller annan cancertyp. Vid sällsynta tillfällen har en specifik och svår typ av lymfom observerats hos vissa patienter som använder adalimumab. Vissa av dessa patienter behandlades också med azatioprin eller merkaptopurin. Berätta för läkare om ditt barn tar azatioprin eller merkaptopurin tillsammans med Hulio.

  • Även fall av icke-melanom hudcancer har förekommit hos patienter som behandlas med adalimumab. Om nya hudsår uppstår under eller efter behandling eller ifall existerande födelsemärken eller hudsår ändrar utseende, berätta detta för läkare.

  • Det har förekommit andra cancerformer än lymfom, hos patienter med en särskild lungsjukdom kallad kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och som behandlas med andra TNFα-blockerare. Om ditt barn har KOL, eller är storrökare, ska du diskutera med läkare huruvida det är lämpligt att behandla ditt barn med TNFα-blockerare.

Autoimmun sjukdom


  • Vid sällsynta tillfällen kan behandling med adalimumab resultera i lupusliknande syndrom. Kontakta din läkare om symtom som ihållande oförklarliga utslag, feber, ledvärk eller trötthet uppstår.

Andra läkemedel och Hulio

Tala om för läkare eller apotekspersonal om ditt barn tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel.


Ditt barn ska inte använda Hulio tillsammans med läkemedel som innehåller de aktiva substanserna anakinra eller abatacept. Samtidig användning av Hulio och anakinra eller abatacept rekommenderas inte på grund av den eventuella ökade risken för infektioner, inklusive allvarliga infektioner, och andra eventuella samverkningar mellan läkemedlen. Om du har frågor, kontakta läkare.


Hulio kan tas tillsammans med metotrexat eller vissa sjukdomsmodifierande anti-reumatiska medel (sulfasalazin, hydroxiklorokin, leflunomid och guldberedningar för injektion), kortikosteroider eller smärtstillande läkemedel, inklusive icke-steroida anti-inflammatoriska läkemedel (NSAID).

Graviditet och amning

  • Ditt barn bör överväga att använda adekvat preventivmetod för att förhindra att bli gravid och fortsätta använda det minst 5 månader efter den sista behandlingen med Hulio.

  • Om ditt barn är gravid, tror sig vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga hennes läkare innan hon använder detta läkemedel.

  • Hulio ska endast användas under graviditet om det behövs.

  • Enligt en graviditetsstudie fanns ingen ökad risk för fosterskador när mamman hade fått adalimumab under graviditeten jämfört med mammor med samma sjukdom som inte använt adalimumab.

  • Hulio kan användas under amning.

  • Om ditt barn får Hulio under sin graviditet, så kan hennes nyfödda barn ha en ökad risk för att få en infektion.

  • Det är viktigt att du berättar för barnläkaren och annan sjukvårdspersonal om att hon använde Hulio under sin graviditet innan det nyfödda barnet ska vaccineras. För mer information om vacciner se avsnittet ” Varningar och försiktighet”.

Körförmåga och användning av maskiner

Hulio kan ha en liten påverkan på ditt barns förmåga att köra bil, cykla eller använda maskiner. En känsla av att rummet snurrar (vertigo) samt synstörningar kan inträffa när Hulio används.

Hulio innehåller natrium och sorbitol

Varje injektionsflaska med Hulio innehåller 38,2 mg sorbitol. Sorbitol är en källa till fruktos. Om ditt barn inte tål vissa sockerarter, eller om ditt barn har diagnostiserats med hereditär fruktosintolerans, en sällsynt, ärftlig sjukdom som gör att man inte kan bryta ner fruktos, kontakta läkare innan ditt barn använder detta läkemedel.


Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol natrium (23 mg) per injektionsflaska, d.v.s är näst intill ”natriumfritt”.


3. Hur du använder Hulio

Använd alltid detta läkemedel enligt läkarens eller apotekspersonalens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker angående instruktionerna eller om du har några frågor. Läkaren kan ordinera en annan styrka av Hulio om ditt barn behöver en annan dosering


Barn och ungdomar med polyartikulär juvenil idiopatisk artrit 

Barn och ungdomar 2–17 år som väger från 10 kg till mindre än 30 kg:

Den rekommenderade doseringen av Hulio är 20 mg varannan vecka.


Barn och ungdomar 2–17 år ålder som väger 30 kg eller mer:

Den rekommenderade doseringen av Hulio är 40 mg varannan vecka. 


Barn och ungdomar med entesitrelaterad artrit

Barn och ungdomar 6–17 år som väger från 15 kg till mindre än 30 kg:

Den rekommenderade doseringen av Hulio är 20 mg varannan vecka.


Barn och ungdomar 6–17 år som väger 30 kg eller mer:

Den rekommenderade doseringen av Hulio är 40 mg varannan vecka.


Barn och ungdomar med Crohns sjukdom

Barn och ungdomar 6–17 år som väger mindre än 40 kg:

Den vanliga doseringen är 40 mg  initialt följt av 20 mg två veckor senare. Om ett snabbare svar krävs så kan ditt barns läkare ordinera en startdos på 80 mg (som två 40 mg injektioner på samma dag) följt av 40 mg två veckor senare.


Därefter är den vanliga dosen 20 mg varannan vecka. Om denna dos inte är tillräcklig kan ditt barns läkare öka doseringen till 20 mg varje vecka.


Barn och ungdomar 6–17 år som väger 40 kg eller mer:

Den vanliga doseringen är 80 mg initialt (som två 40 mg injektioner på samma dag) följt av 40 mg två veckor senare. Om ett snabbare svar krävs så kan ditt barns läkare ordinera en startdos på 160 mg (som fyra 40 mg injektioner på samma dag eller som två 40 mg injektioner per dag under två dagar i följd) följt av 80 mg (som två 40 mg injektioner på samma dag) två veckor senare.


Därefter är den vanliga dosen 40 mg varannan vecka. Om denna dos inte är tillräcklig kan ditt barns läkare öka dosen till 40 mg varje vecka eller 80 mg varannan vecka.


Barn och ungdomar med plackpsoriasis

Barn och ungdomar 4–17 år som väger från 15 kg till mindre än 30 kg:

Den rekommenderade doseringen av Hulio är en startdos på 20 mg följt av 20 mg en vecka senare. Därefter är den vanliga dosen 20 mg varannan vecka.


Barn och ungdomar 4–17 år som väger 30 kg eller mer:

Den rekommenderade doseringen av Hulio är en startdos på 40 mg följt av 40 mg en vecka senare. Därefter är den vanliga dosen 40 mg varannan vecka.


Ungdomar med hidradenitis suppurativa (12–17 år som väger minst 30 kg)

Den rekommenderade doseringen av Hulio är en startdos på 80 mg (som två 40 mg injektioner på samma dag) följt av 40 mg varannan vecka med start en vecka senare. Om denna dos inte är tillräcklig kan ditt barns läkare öka doseringen till 40 mg varje vecka eller 80 mg varannan vecka.  


Det rekommenderas att man dagligen använder en bakteriedödande lösning på de påverkade områdena.


Barn och ungdomar med ulcerös kolit


Barn och ungdomar från 6 års ålder som väger mindre än 40 kg

Den vanliga doseringen av Hulio är 80 mg (som två 40 mg injektioner samma dag) initialt, följt av 40 mg (som en 40 mg injektion) två veckor senare. Därefter är den vanliga dosen 40 mg varannan vecka.


Patienter som fyller 18 år medan de står på 40 mg varannan vecka ska fortsätta med sin ordinerade dos.


Barn och ungdomar från 6 års ålder som väger 40 kg eller mer

Den vanliga doseringen av Hulio är 160 mg (som fyra 40 mg injektioner samma dag eller två 40 mg injektioner per dag under två dagar i följd) initialt, följt av 80 mg (som två 40 mg injektioner samma dag) två veckor senare. Därefter är den vanliga dosen 80 mg varannan vecka.


Patienter som fyller 18 år medan de står på 80 mg varannan vecka ska fortsätta med sin ordinerade dos.


Barn och ungdomar med kronisk icke-infektiös uveit

Barn och ungdomar 2–17 år som väger mindre än 30 kg:

Den vanliga doseringen av Hulio är 20 mg varannan vecka tillsammans med metotrexat. 


Ditt barns läkare kan också ordinera en startdos på 40 mg som ges en vecka före start av den vanliga dosen.


Barn och ungdomar 2–17 år som väger 30 kg eller mer:

Den vanliga doseringen av Hulio är 40 mg varannan vecka tillsammans med metotrexat. 


Ditt barns läkare kan också ordinera en startdos på 80 mg som ges en vecka före start av den vanliga dosen.


För patienter som ordinerats en hel 40 mg dos finns Hulio också tillgängligt som 40 mg förfylld injektionspenna och 40 mg förfylld spruta på apoteket. 

Hur Hulio ges

Hulio ges via en injektion under huden (subkutan användning).


Detaljerade instruktioner för hur Hulio injiceras finns i Bruksanvisning.

Om du har använt för stor mängd av Hulio

Om du av misstag råkat injicera ditt barn med Hulio oftare än läkaren har ordinerat, kontakta läkare eller apotekspersonal och berätta att ditt barn har fått för mycket. Ta alltid med dig den yttre kartongen eller läkemedlet, även om den är tom.

Om du har glömt att använda Hulio

Om du glömmer bort att ge ditt barn en injektion, ska du ge en Huliodos så snart du kommer ihåg detta. Ge sedan ditt barn nästa dos på den bestämda dagen som du skulle ha gjort, om du inte hade glömt bort en dos.

Om ditt barn slutar att använda Hulio

Beslutet att sluta använda Hulio ska diskuteras med ditt barns läkare. Ditt barns symtom kan återkomma då behandlingen avslutas.


Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.

4. Eventuella biverkningar

Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.

De flesta biverkningar är milda till måttliga. Vissa kan emellertid vara allvarliga och kräva brådskande behandling.


Biverkningar kan uppträda upp till 4 månader eller längre tid efter den sista Hulio injektionen.


Uppsök omedelbart läkare om ditt barn får något av följande tecken på allergisk reaktion eller hjärtsvikt:

  • allvarliga utslag, nässelutslag

  • svullet ansikte, svullna händer eller fötter

  • svårt att andas eller svälja

  • blekhet, yrsel, långvarig feber, blåmärken eller att man lätt får blödningar.

  • andnöd vid ansträngning eller då man ligger ner eller om fötterna svullnar.

Tala så fort som möjligt om för läkare om du märker något av följande:

  • tecken och symtom på infektion såsom feber, illamående, sår, tandproblem, brännande känsla då man kissar, svaghets- eller trötthetskänsla eller hosta

  • symtom på nervproblem såsom stickningar, domning, dubbelseende eller arm- eller bensvaghet

  • tecken på hudcancer såsom en bula eller ett öppet sår som inte läker

  • tecken och symtom på blodsjukdomar såsom långvarig feber, blåmärken, blödning, blekhet.

Symtomen som beskrivs ovan kan vara tecken på biverkningar som beskrivs nedan och som har observerats vid användning med adalimumab:


Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare):

  • reaktioner på injektionsstället (inklusive smärta, svullnad, rodnad eller klåda)

  • luftvägsinfektioner (inklusive förkylning, rinnande näsa, bihåleinflammation, infektion i halsen, lunginflammation)

  • onormala blodprovsresultat

  • huvudvärk

  • buksmärta

  • illamående och kräkning

  • hudutslag

  • muskel- och skelettsmärta.

Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):

  • allvarliga infektioner (inklusive blodförgiftning och influensa)

  • infektioner i tarmarna (inklusive gastroenterit)

  • hudinfektioner (inklusive cellulit och bältros)

  • öroninfektioner

  • muninfektioner (inklusive tandinfektioner och herpes på läpparna)

  • infektioner i könsorganen

  • urinvägsinfektioner

  • svampinfektioner

  • ledinfektioner

  • godartade tumörer

  • hudcancer

  • milda allergiska reaktioner (inklusive säsongsallergi)

  • uttorkning

  • humörsvängningar (inklusive depression)

  • oro

  • problem att sova

  • känselstörningar såsom stickningar, myrkrypningar eller domning

  • migrän

  • nervrotskompression (inklusive smärta i korsryggen och bensmärta);

  • synstörningar

  • inflammation i ögat/ögonlocket eller ögonsvullnad

  • yrsel (känsla av att rummet snurrar)

  • känsla av att hjärtat slår snabbt

  • högt blodtryck

  • hudrodnad

  • blodpropp

  • blödning (blodansamling utanför blodkärlen);

  • hosta

  • astma

  • andfåddhet;

  • blödning i magtarmkanalen;

  • matsmältningsbesvär, uppblåshet, halsbränna

  • magsyre-reflux (sura uppstötningar)

  • torra ögon och torr mun

  • blåmärken;

  • kliande utslag;

  • klåda, hudinflammation (inklusive eksem)

  • sköra finger- och tånaglar;

  • ökad svettning

  • håravfall

  • nytt utbrott av eller förvärrande av psoriasis (röd flagnande hud)

  • muskelspasmer

  • blod i urinen

  • njurproblem

  • bröstsmärta;

  • ödem (vätskeansamling);

  • feber;

  • sänkt antal blodplättar (trombocyter) vilket ökar risken för blödning eller blåmärken;

  • långsam sårläkning.

Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):

  • opportunistiska infektioner (vilket inkluderar tuberkulos och andra infektioner som kan uppstå då motståndet mot sjukdomarna är sänkt);

  • neurologiska infektioner (inklusive hjärnhinneinflammation orsakad av virus);

  • ögoninfektioner;

  • bakterieinfektioner;

  • divertikulit (inflammation och infektion av tjocktarmen);

  • melanom;

  • lymfom (cancer som påverkar lymfsystemet)

  • immunrubbningar som kan påverka lungor, hud och lymfkörtlar (oftast som sarkoidos)

  • vaskulit (inflammation i blodkärlen)

  • skakningar

  • neuropati (nervskada)

  • stroke

  • hörselbortfall, ringande öron

  • oregelbundna hjärtslag

  • lungsjukdom som ger andfåddhet (inklusive inflammation)

  • lungemboli (blockering i en lungartär)

  • överdriven vätskeansamling runt lungorna

  • inflammation i bukspottkörteln

  • svårighet att svälja

  • gallblåseinflammation, gallstenar

  • fettlever (fettansamling i levercellerna)

  • nattliga svettningar

  • ärr

  • onormalt muskelsönderfall

  • systemisk lupus erythomatosus (inklusive inflammation av huden, hjärtat, lungor, leder och andra organsystem)

  • sömnavbrott;

  • impotens.

  • inflammationer.

Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):

  • leukemi (cancer som påverkar blod och benmärg)

  • allvarlig allergisk reaktion med chock;

  • multipel skleros

  • nervrubbning (såsom ögonnervsinflammation och Guillain-Barré syndrom som kan orsaka muskelsvaghet, känselrubbningar, stickningar i armar och överkropp)

  • hjärtattack (hjärtat slutar pumpa)

  • lungfibros (ärrbildning i lungan)

  • hål på tarmen

  • hepatit (leverinflammation)

  • reaktivering av hepatit B;

  • autoimmun hepatit (leverinflammation orsakad av kroppens eget immunsystem);

  • kutan vaskulit (inflammation av blodkärlen i huden)

  • Stevens-Johnson syndrom

  • Ansiktsödem (svullnad av ansiktet) associerad med allergiska reaktioner;

  • inflammatoriska hudutslag

  • lupus-liknande syndrom

  • angioödem (lokal svullnad av huden)

  • lichenoida hudreaktioner (kliande röd-lila hudutslag)

Har rapporterats (förekommer hos ett okänt antal användare):

  • hepatosplenisk T-cellslymfom (en sällsynt blodcancer)

  • Merkel-cellcarcinom (en sorts hudcancer)

  • Kaposis sarkom, en sällsynt cancer förknippad med infektion med humant herpesvirus 8. Kaposis sarkom uppträder oftast som purpurfärgade fläckar på huden

  • leversvikt

  • förvärrade hudutslag som åtföljs av muskelsvaghet

  • viktökning (för de flesta patienter var viktökningen liten).


Rapportering av biverkningar

Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet. Postadress

Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala

5. Hur Hulio ska förvaras

Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.


Används före utgångsdatum som anges på etikett/kartong efter EXP. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.


Förvaras i kylskåp (2 °C–8 °C). Får inte frysas.


Förvara injektionsflaskorna i ytterkartongen. Ljuskänsligt.


Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön. 

6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Innehållsdeklaration

  • Den aktiva substansen är adalimumab.

  • Övriga innehållsämnen är mononatriumglutamat, sorbitol, metionin, polysorbat 80, saltsyra och vatten för injektionsvätskor (se avsnitt 2 – ”Hulio innehåller natrium och sorbitol”).

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

Hulio 40 mg injektionsvätska, lösning (injektion) i injektionsflaskor tillhandahålls i en steril lösning med 40 mg adalimumab löst i 0,8 ml klar eller något opaliserande, färglös till svagt brunaktigt gul lösning.


Hulio injektionsflaska är gjord av glas och har en gummipropp. Hulio tillhandahålls i förpackningar med 1 eller 2 lådor. Varje låda innehåller 1 injektionsflaska, 1 steril injektionsspruta, 1 steril nål, 1 steril flaskadaptor och 2 spritsuddar.


Hulio finns även tillgänglig i förfylld spruta eller förfylld injektionspenna.

Innehavare av godkännande för försäljning

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Unit 35/36

Grange Parade,

Baldoyle Industrial Estate,

Dublin 13

DUBLIN

Irland

D13 R20R


Tillverkare

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Block B, The Crescent Building, Santry Demesne

Dublin

D09 C6X8

Irland


Kontakta ombudet för innehavaren av godkännandet för försäljning om du vill veta mer om detta läkemedel:

België/Belgique/Belgien

Biocon Biologics Belgium BV

Tél/Tel: 0080008250910


Lietuva

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel: 0080008250910


България

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Тел: 0080008250910


Luxembourg/Luxemburg

Biocon Biologics France S.A.S

Tél/Tel: 0080008250910


Česká republika

Biocon Biologics Germany GmbH

Tel: 0080008250910

Magyarország

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel.: 0080008250910


Danmark

Biocon Biologics Finland OY

Tlf: 0080008250910

Malta

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel.: 0080008250910


Deutschland

Biocon Biologics Germany GmbH

Tel: 0080008250910


Nederland

Biocon Biologics France S.A.S

Tel: 0080008250910

Eesti

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel: 0080008250910

Norge

Biocon Biologics Finland OY

Tlf: +47 800 62 671


Ελλάδα

Biocon Biologics Greece ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε

Τηλ.: 0080008250910


Österreich

Biocon Biologics Germany GmbH

Tel: 0080008250910


España

Biocon Biologics Spain S.L.

Tel: 0080008250910


Polska

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel: 0080008250910


France

Biocon Biologics France S.A.S

Tel: 0080008250910

Portugal

Biocon Biologics Spain S.L.

Tel: 0080008250910


Hrvatska

Biocon Biologics Germany GmbH

Tel: 0080008250910


România

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel: 0080008250910


Ireland

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel: 1800 777 794


Slovenija

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel: 0080008250910

Ísland

Biocon Biologics Finland OY

Sími: +345 800 4316


Slovenská republika

Biocon Biologics Germany GmbH

Tel: 0080008250910

Italia

Biocon Biologics Spain S.L.

Tel: 0080008250910

Suomi/Finland

Biocon Biologics Finland OY

Puh/Tel: 99980008250910

Κύπρος

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Τηλ: 0080008250910


Sverige

Biocon Biologics Finland OY

Tel: 0080008250910


Latvija

Biosimilar Collaborations Ireland Limited

Tel: 0080008250910


 

Denna bipacksedel ändrades senast 30 november 2023

Övriga informationskällor

Ytterligare information om detta läkemedel finns på Europeiska läkemedelsmyndighetens webbplats http://www.ema.europa.eu

Bruksanvisning

Läs instruktionerna noggrant och följ dem steg för steg. Läkare, sjuksköterska eller annan sjukvårdspersonal kommer att visa dig hur du förbereder injektionen och ger den till ditt barn. De kommer också att informera dig om vilken mängd (volym) som ordinerats.


Försök inte att injicera ditt barn förrän du är säker på att du förstår hur man gör detta. Efter genomgången träning kan injektionen ges av dig själv eller av en annan person, till exempel en familjemedlem eller vårdgivare.


Varje injektionsflaska innehåller en dos om 40 mg adalimumab.


Blanda inte något annat läkemedel i samma spruta eller injektionsflaska som Hulio lösningen.


För att komma ihåg vilken dag (vilka dagar) Hulio ska injiceras kan det hjälpa att göra en anteckning i en kalender eller dagbok.


Innan du börjar

Se till att du vet vilken mängd som ordinerats. Om du inte vet mängden, STANNA här och fråga läkaren. 


Leta upp ett tyst väl upplyst ställe med en ren och plan arbetsyta. Lägg fram alla saker du behöver för att ge injektionen.


Du behöver följande:

  • 1 låda med en Hulio injektionsflaska för pediatrisk användning

  • 1 behållare för vasst avfall (ingår inte i Hulio förpackningen)

  • 1 gasbinda eller bomullstuss (ingår inte i Hulio förpackningen)

Om du inte har alla saker som du behöver, rådfråga sjuksköterska eller apotekspersonal.

Förbered Hulio injektionen

Varje låda med en Hulio injektionsflaska innehåller:

  • 1 spruta (1)

  • 1 flaskadaptor (2)

  • 1 injektionsflaska av Hulio lösning (3)

  • 2 spritsuddar (4)

  • 1 nål (5)

Vad du behöver inför injektionen

Hulio förpackningarna ska förvaras i kylskåp (2 °C–8 °C) tills de ska användas.

  • Ta ut en låda med en injektionsflaska ur kylskåpet minst 30 minuter före du ska använda den och låt innehållet uppnå rumstemperatur. Om det finns en låda till i kartongen, för en framtida injektion, sätt genast in denna tillbaka i kylskåpet.

    • Använd INTE andra värmekällor såsom mikrovågsugn eller hett vatten för att värma injektionsflaskan.

    • Sätt INTE tillbaka injektionsflaskan i kylskåpet efter att den uppnått rumstemperatur.

  • Kontrollera utgångsdatum på injektionsflaskan.

    • Använd INTE injektionsflaskan om utgångsdatum är passerat.

  • Kontrollera att vätskan i injektionsflaskan är klar, färglös och fri från partiklar.

    • Använd INTE injektionsflaskan om vätskan är grumlig, missfärgad eller innehåller partiklar.

Injektionssteg

Följ stegen nedan noggrant varje gång du injicerar Hulio:

Steg 1 – Välj och förbered ett injektionsställe

Val av injektionsställen

Magen eller låren

Hulio ska injiceras under huden. Det ska injiceras i låret eller magen.


Du ska växla och byta injektionsställe varje gång. Den nya injektionen ska ges minst 3 cm från det förra injektionsstället.


Om du injicerar på magen, välj ett ställe som ligger minst 5 cm från naveln.

  • Injicera INTE i ett område där huden är röd, har blåmärke eller är hård eller öm.

  • Injicera INTE på ärr eller bristningar.

  • Om ditt barn har psoriasis, injicera INTE på upphöjda, tjocka, röda eller flagnande hudområden eller skadad hud.

  • Injicera INTE genom kläder. Rulla tillbaka kläder som kan störa injektionsstället.

Steg 2 – Tvätta händerna

Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten

Förbered Huliodosen för injektion

Steg 3 – Öppna delvis förpackningarna med spruta och nål

Hur du öppnar förpackningen

Öppna delvis förpackningen innehållande sprutan från änden närmast den vita kolven. Öppna den genomskinliga plasten endast så mycket så att den vita kolven syns. Ta INTE sprutan ur förpackningen.

Hur du öppnar förpackningen

Öppna delvis förpackningen innehållande nålen från änden närmast den gula sprutfattningen. Öppna den genomskinliga plasten endast så mycket så att den gula sprutfattningen syns. Ta INTE nålen ur förpackningen.

Steg 4 – Öppna injektionsflaskans lock och torka av proppen

 

Öppna injektionsflaskans lock

Tryck bort det vita plastlocket från injektionsflaskan så att proppen på injektionsflaskan syns.

Torka av proppen

Använd en av spritsuddarna för att torka av proppen och placera sedan injektionsflaskan på en plan yta.

  • Rör INTE proppen efter avtorkning med spritsudden.

Steg 5 – Fäst flaskadaptorn på injektionslaskan

Hur du fäster flaskadaptorn på injektionsflaskan

Plocka bort fliken på flaskadaptorn men ta INTE ut flaskadaptorn.

Koppla flaskadaptern till proppen

Medan flaskadaptorn ännu är kvar i den genomskinliga förpackningen, koppla den till proppen genom att trycka adaptorn över injektionsflaskan tills den klämts fast.  

Hur du lyfter bort förpackningen efter adaptorn sitter fast i injektionsflaskan

När du är säker på att adaptorn sitter fast i injektionsflaskan, lyft bort förpackningen.

Sätt försiktigt ner flaskan med flaskadaptorn på en plan arbetsyta. Var försiktig så den inte välter. 

Steg 6 – Dra ut kolven till rätt dos + 0,1 ml

Hur du drar ut kolven till rätt dos

Håll sprutförpackningen och dra SAKTA ut den vita kolven till 0,1 ml mer än den ordinerade dosen. (t.ex. om den ordinerade dosen är 0,5 ml, dra ut den vita kolven till 0,6 ml).

Dra INTE ut den vita kolven helt och hållet ur sprutan.

  • Om den vita kolven är helt utdragen ur sprutan, kasta sprutan och kontakta apoteket du får Hulio ifrån för att få en annan spruta. Försök INTE att föra in den vita kolven igen.

Steg 7 – Fäst sprutan till flaskadaptorn och tryck in kolven

Fäst sprutan till flaskadaptorn

Håll sprutan i det graderade området och dra ut den ur förpackningen.

  • Håll INTE sprutan i den vita kolven.

För in sprutspetsen i flaskadaptorn och vrid sprutan medurs tills den sitter stadigt.


  • Dra INTE åt för hårt. 

Hur du trycker ner kolven

Tryck kolven hela vägen ner. Detta steg är viktigt för att få korrekt dos.

Steg 8 – Dra ut kolven för att dra upp dosen + 0,1 ml

Dra ut kolven och dra upp dosen

Håll kolven intryckt och vänd injektionsflaskan med sprutan upp och ner.


Dra SAKTA ut kolven för att dra upp Hulio lösningen i sprutan. Dra kolven till 0,1 ml mer än den ordinerade dosen (t.ex. om den ordinerade dosen är 0,5 ml, dra ut kolven till 0,6 ml).


Du kommer att bestämma volymen till den ordinerade dosen i ett senare steg.

Hur du drar upp dosen

Om det finns luftbubblor i sprutan, tryck kolven helt tillbaka in så att lösningen trycks tillbaka in i injektionsflaskan.


Upprepa detta steg för att dra tillbaka lösningen i sprutan genom att SAKTA dra ut kolven.


Om du igen ser luftbubblor i lösningen kan du upprepa detta steg upp till 3 gånger.


  • Håll INTE sprutan i kolven.

  • Skaka INTE sprutan.

  • Om den vita kolven är helt utdragen ur sprutan, kasta sprutan och kontakta apoteket du får Hulio ifrån för att få en annan spruta. Försök INTE att föra in den vita kolven igen.

Steg 9 – Lösgör sprutan från flaskadaptorn och fäst nålen

Hur du tar bort flaskadaptorn

Ta bort flaskadaptorn genom att vrida den av sprutan.


  • Rör INTE sprutspetsen.

  • Håll INTE sprutan i den vita kolven.

Hur du fäster nålen på sprutan

Fäst nålen på sprutan genom att placera sprutans spets i den gula sprutfattningen på nålen. Vrid sprutan tills nålen är ordentligt fäst.


  • När nålen sitter ordentligt på sprutan, ta bort den genomskinliga nålförpackningen.

Dosförberedelse

 

Steg 10 - vik ner det rosa skyddet och ta av nålskyddet

Ta bort nålskyddet

Håll sprutan med nålen pekandes uppåt.

Vik ner det rosa skyddet och ta bort nålskyddet genom att dra det rakt upp. Vrid INTE nålskyddet.


  • Rör INTE nålen.

  • Sätt INTE tillbaks nålskyddet på nålen efter att det tagits bort.

Steg 11 – Kontrollera och drag upp rätt dos

Håll sprutan i ögonnivå med nålen pekandes uppåt så att mängden vätska syns tydligt.

Kontrollera igen den ordinerade läkemedelsdosen på receptet.

Tryck in kolven försiktigt tills sprutan innehåller den ordinerade mängden vätska. Extra vätska kan komma ur nålen medan kolven trycks in. Var försiktig så att du inte sprutar ut lösning i ögonen.

Placera försiktigt sprutan på en ren plan yta.


  • Torka INTE av nålen eller sprutan.

Injicera Hulio

Steg 12 – Förbered injektionsstället

Torka av huden på injektionsstället med en ny spritsudd.

  • Vänta tills huden torkat av sig själv, blås inte huden torr.

  • Rör INTE området igen före injektionen.

Steg 13 – Ta tag i injektionsstället

Ta tag i injektionsstället

Ta försiktigt tag i det rengjorda hudområdet och håll stadigt.

Hur du för in sprutan

Håll sprutan i 45 graders vinkel mot injektionsstället och tryck nålen hela vägen in i huden med en snabb, kort rörelse.

Steg 14 - Tryck ner kolven för att injicera lösningen

Hur du injicerar

Släpp huden.

Tryck ner den vita kolven för att injicera Hulio tills sprutan är tom.

Steg 15 – Injektionen är klar, dra bort sprutan, vik tillbaka skyddet

Hur du drar bort sprutan

När sprutan är tom, dra bort sprutan och nålen från huden.

Om en liten blödning från injektionsstället uppstår efter injektionen, använd en bit gasbinda eller bomullstuss och tryck lätt på injektionsstället i några sekunder.


  • Gnugga INTE injektionsstället.

Hur du sätter tillbaks nålskyddet

Vik försiktigt tillbaks det rosa nålskyddet över nålen tills det klämts fast. Lägg ner sprutan med nål på arbetsytan.


  • Sätt INTE tillbaks det genomskinliga nålskyddet på nålen.

Kasta använt material

Steg 16 – Kasta sprutan och nålen

Varje injektionsflaska, spruta, flaskadaptor och nål är endast avsedda för engångsbruk. Dessa får ALDRIG återanvändas.


Lägg den använda sprutan med nål, injektionsflaska och flaskadaptor i en behållare för vasst avfall.


  • Kasta INTE behållaren för vasst avfall i vanliga hushållssopor.

  • Återanvänd INTE behållaren för vasst avfall.

  • Förvara alltid behållaren för vasst avfall utom syn- och räckhåll för barn.

  • Kasta allt annat använt material och tomma förpackningar i dina vanliga hushållssopor.

Hur du kastar använt material efter injektion

Hitta direkt i texten
Av