Salipra
ipratropiumbromid och salbutamol
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig
-
Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
-
Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.
-
Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.
-
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.
I denna bipacksedel finner du information om:
1. Vad Salipra är och vad det används för
2. Vad du behöver veta innan du använder Salipra
3. Hur du tar Salipra
4. Eventuella biverkningar
5. Hur Salipra ska förvaras
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
1. Vad Salipra är och vad det används för
Detta läkemedel heter Salipra. De aktiva innehållsämnena är ipratropiumbromid och salbutamol. Ipratropiumbromid och salbutamol hör båda till gruppen bronkvidgande läkemedel, och gör det lättare för dig att andas genom att öppna upp luftvägarna. Detta sker genom att läkemedlet förhindrar att den glatta muskulatur som omger luftvägarna dras ihop och därmed hålls luftvägarna öppna. Ipratropiumbromid verkar genom att blockera nervsignaler till musklerna runt luftvägarna. Salbutamol verkar genom att stimulera beta2-receptorer i musklerna.
Salipra används för behandling av andningsproblem hos personer med långvariga andningssvårigheter (t.ex. kronisk bronkit eller emfysem). Salipra ger lindring vid väsande andning, andfåddhet och trånghet i bröstet.
Ipratropiumbromid och salbutamol som finns i Salipra kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apoteks- eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.
2. Vad du behöver veta innan du använder Salipra
Använd inte Salipra
-
om du har snabba hjärtslag (takyarytmi)
-
om du vet att ditt hjärta är förstorat eller att du har sjukdomen hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati (HOCM)
-
om du är allergisk mot salbutamol, ipratropiumbromid eller atropin (gäller även läkemedel som liknar atropin) eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt 6).
Varningar och försiktighet
Tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska innan du använder Salipra om:
-
Du upplever onormala muskelkramper kring luftstrupen (paradoxal bronkospasm) efter inhalation av ipratropium/salbutamol. Detta kan vara livshotande och därför måste du omedelbart sluta använda detta läkemedel. Kontakta omedelbart din läkare så att ersättande behandling kan sättas in.
-
Du har svårigheter att reglera din diabetes.
-
Du har eller har nyligen haft problem med hjärtat eller blodcirkulationen.
-
Du känner tryck över bröstet.
-
Du har överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos).
-
Du har en sällsynt tumör i binjuremärgen (feokromocytom).
-
Du har glaukom (förhöjt ögontryck) eller har fått veta att du kan få glaukom. Din läkare kan rekommendera dig att skydda dina ögon när du använder Salipra, t.ex. genom att använda ett munstycke.
-
Du har förstorad prostata.
-
Du har svårt att tömma blåsan.
-
Du har cystisk fibros och därmed kanske matsmältningsbesvär.
Ett tillstånd som kallas laktacidos (ökad surhetsgrad (mjölksyra) i blodet) har rapporterats i samband med höga doser av salbutamol, framför allt hos patienter som behandlas för akut bronkospasm (kramp i luftrören) (se avsnitt 3 och 4). En ökning av laktatnivåerna (mjölksyranivån) kan leda till andningssvårigheter och hyperventilering (snabb och ytlig andning) även om andra symtom som väsande andning förbättras. Om du upplever att ditt läkemedel inte fungerar lika bra som vanligt och du behöver använda nebulisatorn mer än din läkare har ordinerat ska du omedelbart tala med en läkare.
Salipra kan orsaka karies i tänderna. Det är viktigt att sköta sin munhygien noggrant och besöka tandläkaren regelbundet.
Andra läkemedel och Salipra
Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel, särskilt om det gäller något av följande läkemedel:
-
andra läkemedel mot sjukdomar i andningsorganen, även bronkvidgande läkemedel såsom beta2-mimetika, antikolinergika och xantinderivat (t.ex. teofyllin). Dessa kan öka effekten av Salipra och göra att biverkningarna blir svårare.
-
vissa läkemedel mot högt blodtryck (betablockerare)
-
vissa läkemedel mot depression (sådana ”antidepressiva” är läkemedel som skrivs ut till patienter som lider av depression och ångest). I denna läkemedelsklass ingår till exempel monoaminoxidashämmare (t.ex. fenelzin) och tricykliska antidepressiva (t.ex. amitriptylin).
-
digoxin (mot hjärtproblem) kan ge problem med hjärtrytmen när det tas samtidigt med Salipra.
-
diuretika (s.k. vätskedrivande läkemedel) kan framkalla en oförmåga att tömma blåsan.
-
steroidtabletter (läkemedel som används för att minska inflammationer i kroppen, till exempel prednisolon), vilka kan förvärra blockeringen i luftvägarna.
-
bedövnings- och narkosmedel kan öka hjärtats känslighet för salbutamol. Om du ska opereras kommer du att övervakas noga. Eventuellt beslutar läkaren att behandlingen med Salipra ska stoppas om du ska opereras. Om du ska sövas på sjukhus ska du tala om för narkosläkaren vilka läkemedel du använder.
Salipra med mat och dryck
Graviditet och amning
Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.
Graviditet
Salipra ska inte användas under graviditet eller amning om inte läkaren bedömer att fördelarna för modern överväger riskerna för barnet. Rådgör alltid med läkare före användning av Salipra under graviditet.
Amning
Rådgör alltid med läkare före användning av Salipra under amning.
Körförmåga och användning av maskiner
Om du känner av biverkningar som yrsel, svårigheter att fokusera samt dimsyn när du behandlas med Salipra ska du undvika att göra sådant som kan innebära risker, t.ex. köra bil eller använda maskiner.
Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
3. Hur du tar Salipra
Salipra är avsett för inandning. Nebulisatorlösningen är avsedd för inandning via munnen efter nebulisering.
Ta alltid detta läkemedel enligt läkarens eller apotekspersonalens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Rekommenderad dos för vuxna och barn över 12 år är en endosbehållare, tre eller fyra gånger per dag.
Äldre patienter ska ta den dos som rekommenderas för vuxna.
Salipra rekommenderas inte för barn under 12 år.
Ta aldrig mer läkemedel än läkaren har ordinerat. Tala om för din läkare om dina andningsproblem blir värre eller om läkemedlet inte ger samma lindring av dina andningsproblem som tidigare, eller om du använder den blå snabbverkande inhalatorn oftare än du brukar.
Salipra ska användas med lämplig nebulisator t.ex. en PARI LC PLUS-nebulisator eller jetnebulisator. Läs den fullständiga bruksanvisningen till nebulisatorn i informationen som medföljer PARI LC PLUS innan du börjar inhalera.
Bruksanvisning
-
Gör i ordning nebulisatorn för användning enligt tillverkarens anvisningar och läkarens rekommendationer.
-
Ta försiktigt bort en endosbehållare från den märkta remsan genom att vrida och dra. Använd aldrig en endosbehållare som redan har öppnats eller om nebulisatorlösningen är missfärgad (bild A).
-
Håll endosbehållaren upprätt och vrid av locket (bild B).
-
Pressa ut innehållet i reservoaren i din nebulisator (bild C).
-
Följ tillverkarens anvisningar och läkarens råd om hur man sätter ihop och använder nebulisatorn.
-
När du har använt nebulisatorn ska du kasta bort den nebulisatorlösning som finns kvar i reservoaren. Nebulisatorlösning som finns kvar i endosbehållaren ska också kastas.
-
Rengör nebulisatorn noga enligt tillverkarens instruktioner. Det är viktigt att nebulisatorn hålls ren.
A_____________________________B_________________________C
Späd inte nebulisatorlösningen och blanda den inte med andra läkemedel om inte läkaren säger åt dig att göra det.
Endosbehållarna med Salipra innehåller inte konserveringsmedel. Därför är det viktigt att innehållet används omedelbart efter öppnandet. Du måste ta en ny behållare varje gång du använder Salipra i din nebulisator.
Delvis använda, öppnade eller skadade endosbehållarna ska kastas. Använd aldrig en endosbehållare som har öppnats tidigare.
Det är viktigt att följa dessa instruktioner för att undvika att nebulisatorlösningen i endosbehållaren förorenas.
Svälj inte nebulisatorlösningen och använd den inte för injektion.
Låt inte nebulisatorlösningen eller aerosolen komma in i ögonen.
Om du har använt för stor mängd av Salipra
Om du har tagit en något större dos än vanligt kan du känna att hjärtat slår snabbare (hjärtklappning) eller att du börjar skaka. Andra symtom kan vara bröstsmärtor, förändrat blodtryck, rodnad, rastlöshet eller yrsel. Dessa symtom försvinner oftast inom några timmar. Mängden kalium i blodet kan sjunka och läkaren kan vilja kontrollera blodets kaliumhalt genom att då och då ta blodprov och mäta nivån. Tala om för läkaren om känner dig orolig över något av dessa symtom eller om de inte försvinner.
Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag, kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 112) för bedömning av risken samt rådgivning. Ta med dig alla dina läkemedel till sjukhuset, även de som är receptfria. Om möjligt ska de ligga kvar i sin originalförpackning. Ta med denna bipacksedel och visa den för din läkare.
Om du har glömt att använda Salipra
Om du har glömt att ta en dos vid rätt tid ska du ta den så snart du kommer ihåg det. Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos.
Om du slutar att ta Salipra
Sluta inte ta Salipra utan att först tala med läkaren.
Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.
4. Eventuella biverkningar
Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem. Vissa biverkningar kan vara allvarliga och kräva medicinsk behandling.
Allvarliga biverkningar
Om din astma eller väsande andning förvärras direkt efter att du har andats in Salipra, eller om det blir svårare för dig att andas och du blir andfådd, ska du inte ta mer Salipra utan använda din snabbverkande inhalator omedelbart. Sluta använda Salipra och kontakta din läkare omedelbart. Läkaren kan ordinera en annan behandling för din sjukdom.
Om du får smärtor eller obehag i ögonen, ser suddigt eller får röda ögon, eller om du ser auror (ljusringar) eller färgade prickar, ska du kontakta läkare omedelbart eftersom du kan behöva behandling för dessa symtom.
Om du tror att du kan vara allergisk mot Salipra eller att du kan ha fått en allergisk reaktion mot nebulisatorlösningen ska du sluta använda Salipra direkt och omedelbart kontakta läkare. Symtom kan vara plötsliga hudutslag, nässelutslag, svullnad i eller kring mun och luftvägar, andningssvårigheter och svimning (inom minuter till timmar).
Salbutamolkomponenten i Salipra kan göra att mängden kalium i blodet sjunker (hypokalemi). Detta kan orsaka muskelsvaghet, ryckningar och onormal hjärtrytm. Sannolikheten för att detta ska hända är större om du tar Salipra samtidigt med någon annan astmabehandling, med inhalerade steroider, steroidtabletter eller vätskedrivande läkemedel. Läkaren kan behöva ta blodprov för att testa dina kaliumnivåer då och då.
En del personer kan få bröstsmärtor (på grund av kärlkramp), men man vet inte exakt hur ofta detta inträffar. Tala om för läkaren så snart som möjligt om du får dessa symtom när du behandlas med Salipra, men sluta inte ta detta läkemedel om inte läkaren säger åt dig att göra det.
Biverkningar kan förekomma med följande frekvens:
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):
-
nervositet
-
huvudvärk
-
skakningar, darrningar
-
yrsel
-
hjärtklappning
-
snabba hjärtslag
-
högt (övre) blodtryck
-
hosta
-
heshet
-
muntorrhet
-
illamående
-
irritation i svalget
-
förändrat smaksinne
-
hudreaktioner.
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):
-
svår, livshotande allergisk reaktion mot vissa ämnen (anafylaktisk reaktion med svullnad som kan drabba tungan, läpparna och ansiktet)
-
låga kaliumhalter i blodet (hypokalemi)
-
psykiska störningar
-
svårigheter att fokusera blicken
-
synrubbningar
-
förhöjt ögontryck (glaukom)
-
förstorade pupiller (mydriasis)
-
dimsyn
-
ögonsmärtor
-
röda ögon
-
förekomst av färgade ringar runt ljuspunkter i synfältet (halofenomen)
-
avvikande eller mycket snabb hjärtrytm
-
hjärtattack
-
lågt (undre) blodtryck
-
torrhet i svalget
-
andnings- eller talsvårigheter på grund av kortvarig muskelkramp i andningsvägarna eller svalget
-
inflammation i munnen och/eller svalget och/eller vätskeansamling i munnen och/eller svalget
-
diarré
-
kräkningar
-
förstoppning
-
matsmältningsbesvär
-
karies
-
utslag, nässelutslag
-
klåda
-
överdriven svettning
-
muskelkramper, -svaghet och/eller -smärta
-
svårigheter att tömma blåsan
-
svaghet.
Har rapporterats (förekommer hos ett okänt antal användare):
-
ett tillstånd som kallas laktacidos (ökad surhetsgrad (mjölksyra)) som kan orsaka magsmärtor, hyperventilering (snabb och ytlig andning), andningssvårigheter (även om andra symtom som väsande andning kan förbättras), kalla händer och fötter, oregelbundna hjärtslag eller törst.
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet. Postadress
Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
5. Hur Salipra ska förvaras
Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Används före utgångsdatum som anges på ytterförpackningen efter ”EXP”. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.
Inga särskilda temperaturanvisningar.
Endast för engångsbruk. Används omedelbart efter att endosbehållaren har öppnats.
Kastas omedelbart efter den första användningen.
Delvis använda, öppnade eller skadade endosbehållarna ska kastas i enlighet med lokala bestämmelser.
Förvara nebulisatorlösningen i ytterpåsen och kartongen. Ljuskänsligt och mot avdunstning.
Använd inte detta läkemedel om du ser att nebulisatorlösningen är grumlig.
Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
Innehållsdeklaration
Varje 2,5 ml endosbehållare av Salipra innehåller:
-
Den aktiva substansen är 0,52 mg ipratropiumbromidmonohydrat motsvarande 0,5 mg vattenfri
ipratropiumbromid och 3 mg salbutamolsulfat motsvarende 2,5 mg salbutamol.
-
Övriga innehållsämnen är natriumklorid, vatten för injektionsvätskor och svavelsyra.
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
Endosbehållare av lågdensitetspolyeten (LDPE) innehållande 2,5 ml lösning för nebulisator, förpackade om fem i ett folieöverdraget kuvert och därefter i pappkartong.
Varje förpackning innehåller 60 stycken endosbehållare.
Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare
Innehavare av godkännande för försäljning:
Alternova A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Danmark.
Tillverkare:
Pharma Stulln GmbH, Werksstrasse 3, 92551 Stulln, Tyskland.
Denna bipacksedel ändrades senast : 2024-06-04