FASS logotyp
Receptfri

Peka på symbolerna och beteckningarna till vänster för en förklaring.

Kontakt

Sök apotek med läkemedlet i lager

Sök lagerstatus

Diclofenac Orifarm

Orifarm Generics AB

Gel 11,6 mg/g
(Vit gel)

Antiinflammatoriska medel, icke-steroider för utvärtes bruk

Aktiv substans:
ATC-kod: M02AA15
Läkemedel från Orifarm Generics AB omfattas av Läkemedelsförsäkringen.
  • Vad är en FASS-text?

Fass-text

FASS-text: Denna text är avsedd för vårdpersonal.

Texten är baserad på produktresumé: 2020-06-03.

Indikationer

För symtomatisk behandling av lokal smärta med lindrig till måttlig intensitet i samband med inflammation eller muskel- eller ledskada.

Kontraindikationer

  • Överkänslighet mot den aktiva substansen eller mot något hjälpämne som anges i Innehåll.

  • Överkänslighet mot acetylsalicylsyra eller andra antiinflammatoriska medel av icke-steroid natur (NSAID).

  • Patienter som fått symptom på angioödem, astma, urtikaria eller akut rinit vid intag av acetylsalicylsyra eller andra antiinflammatoriska medel av icke-steroid natur (NSAID).

  • Tredje trimestern av graviditeten (se Graviditet)

  • Gelen ska inte användas av barn och ungdomar under 14 år.

Dosering

Dosering

Patienten bör konsultera läkare om behandlingen inte givit avsedd lindring efter behandling i 7 dagar eller om symptomen förvärras.


Vuxna och ungdomar som är äldre än 14 år

Diclofenac Orifarm-gel appliceras på det berörda området 3 till 4 gånger om dagen och masseras försiktigt in i huden. Mängden gel beror på storleken på det berörda området. 2 till 4 g Diclofenac Orifarm (motsvarande 6–12 cm gel) räcker till behandling av en yta på 400–800 cm2. Maximal daglig dos är 16 g gel. Tvätta händerna efter att du har applicerat gelen om inte de berörda områdena är på händerna.


Pediatrisk population

Barn under 14 år

Diclofenac Orifarm rekommenderas inte till barn under 14 år på grund av begränsade data avseende effekt och säkerhet (se Kontraindikationer).


Äldre

Ingen dosjustering krävs.


Administreringssätt

Endast for kutant bruk.

Varningar och försiktighet

Direkt solljus, även solarium, bör undvikas under behandlingen och 2 veckor därefter då risk för fotosensibilitetsreaktioner inte kan uteslutas.


Den rekommenderade tiden för behandling ska inte överskridas, på grund av att risken för utveckling av kontaktdermatit ökar med tiden.


Behandlingen avbrytes om utslag uppträder efter applicering.


Risken för systemiska biverkningar (biverkningar som förekommer vid användning av systemiska former av diklofenak) ska övervägas om Diclofenac Orifarm gel används vid högre doser, på större hudparti och under längre period än rekommenderat (se Dosering). Gelen bör därför användas med försiktighet av patienter med nedsatt njur-, hjärt- eller leverfunktion såväl som av patienter med aktiva peptiska sår i magsäck eller tolvfingertarm.


Gelen ska inte användas på patologiskt förändrad hud, t ex eksem, akne, infekterad hud eller öppna sår.


Kontakt med ögon och slemhinnor skall undvikas och läkemedlet får under inga omständigheter intas peroralt.


Diclofenac Orifarm gel får ej användas tillsammans med lufttäta förband. Överansträngda leder kan stöttas med bandage, men lindningen får ej vara så hård att blodcirkulationen stryps.

Samtidig bruk av Diclofenac Orifarm och NSAID kan öka risken för systemiska biverkningar och därför bör kombinationen ges med försiktighet.


NSAID ska ges med försiktighet till äldre patienter eftersom denna grupp har en ökad risk att få systemiska biverkningar.


Gelen innehåller 50 mg/g propylenglykol som kan ge hudirritation.

Interaktioner

På grund av den ringa systemiska absorptionen av diklofenak vid kutan gelbehandling är interaktioner av denna typ osannolika.

Graviditet 

Systemiska koncentrationer av diklofenak är lägre efter topikal administrering, jämfört med perorala beredningar. Följande rekommendationer gäller beredningsformer (NSAID) som leder till ett systemiskt upptag:


Den hämmande effekten på prostaglandinsyntesen kan påverka graviditet och/eller embryo-/fosterutveckling negativt. Data från epidemiologiska studier tyder på en ökad risk för missfall och missbildningar av hjärtat och gastroschis efter behandling med prostaglandinsynteshämmare tidigt i graviditeten. Den absoluta risken för kardiovaskulära missbildningar ökade från mindre än 1 % upp till ca 1,5 %. Risken tros öka med en högre dos och längden på behandlingen. I djurförsök har behandling med prostaglandinsynteshämmare resulterat i ökad pre- och postimplantationsförlust och högre embryo-/fosterdödlighet. Dessutom har ökad förekomst av olika missbildningar, inklusive kardiovaskulära missbildningar, rapporterats hos djur som exponerats för prostaglandinsynteshämmare under den organbildande tiden. Under den första och andra trimestern av graviditeten ska Diclofenac Orifarm användes endast då det är absolut nödvändigt. Om diklofenak används av en kvinna som försöker bli gravid, eller under första och andra trimestern av graviditeten bör dosen och längden på behandlingen ska vara så låg och kort som möjligt.


Under graviditetens tredje trimester kan alla prostaglandinsynteshämmare utsätta fostret för:

  • hjärt- och lungtoxicitet (med för tidig slutning av ductus arteriosus och pulmonell hypertoni)

  • njurdysfunktion som kan utvecklas till njursvikt med oligohydramnios

Under graviditetens tredje trimester kan alla prostaglandinsynteshämmare utsätta modern och fostret för:

  • förlängning av blödningstiden på grund av en hämmande effekt på trombocytaggregationen, som kan förekomma även vid mycket låga doser.

  • hämning av livmodersammandragningar vilket kan medföra fördröjt och förlängt värkarbete

Mot bakgrund av informationen ovan är Diclofenac Orifarm kontraindicerad under graviditetens tredje trimester.

Amning 

Liksom andra NSAID passerar diklofenak över i bröstmjölk i små mängder. Risk för påverkan på barnet synes osannolik med terapeutiska doser till modern. På grund av en brist på kontrollerade studier på ammande kvinnor bör dock produkten endast användas under amning efter läkarordination.


Diclofenac Orifarm får inte appliceras på den ammande moderns bröst eller någon annanstans på stora hudytor eller under en längre tid (se Varningar och försiktighet).

Trafik

Diclofenac Orifarm gel har ingen effekt på förmågan att köra bil eller sköta maskiner.

Biverkningar

Biverkningarna listas nedan efter organsystem och frekvens. Frekvenserna definieras som:

Mycket vanliga (≥1/10), Vanliga (≥1/100 till <1/10), Mindre vanliga (≥1/1000 till <1/100), Sällsynta (≥1/10000 till <1/1000), Mycket sällsynta (<1/10000), och Ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data).


Biverkningar som observerats efter godkännandet för försäljning är rapporterade på frivillig basis i en okänd population, frekvensen av dessa biverkningar är inte känd men är sannolikt sällsynta eller mycket sällsynta.

Organsystemklass

Frekvens

Reaktion

Infektioner och infestationer

Mycket sällsynta

Pustulösa utslag

Andningsvägar, bröstkorg och mediastinum

Mycket sällsynta

Astma, bronkospasm.

Immunsystemet

Mycket sällsynta

Överkänslighet (inklusive urticaria), angioödem

Ingen känd frekvens

Anafylaktiska reaktioner.

Hud och subkutan vävnad

Vanliga

Hudutslag, eksem, erytem, dermatit (inkl. kontaktdermatit), klåda.

Mindre vanliga

Rodnad, petekier, allergisk dermatit

Sällsynta

Bullös dermatit.

Mycket sällsynta

Ljuskänslighetsreaktioner, torr hud.

Allmänna symtom och/eller symtom vid administreringsstället

Mindre vanliga

Brännande känsla vid appliceringsstället

Det finns en risk för systemiska reaktioner vid långtidsbehandling (> 3 veckor) eller när stora hudområden behandlas (t.ex. en yta på över 600 cm2). Reaktioner som magont, dyspepsi, störningar i magsäck och njurar kan förekomma.

Överdosering

På grund av den låga systemiska absorptionen av kutant diklofenak är överdosering osannolik.


Om man sväljer diklofenak-gel kan samma biverkningar förekomma som med systemisk diklofenak (1 tub på 100 g innehåller motsvarande 1000 mg diklofenaknatrium). Om signifikanta systemiska reaktioner förekommer ska samma försiktighetsåtgärder vidtas som vid en överdos av NSAID-läkemedel. Fortsatt behandling ska ske om det är kliniskt motiverat eller i enlighet med nationella riktlinjer om sådana finns.

Farmakodynamik

Diklofenak är ett antiinflammatoriskt medel av icke-steroid natur (NSAID) med smärtstillande, inflammationshämmande och febersänkande egenskaper. Den hämmande effekten på prostaglandinsyntesen via cyklooxygenas 2 (COX-2) är den primära verkningsmekanismen för diklofenak. Diclofenac Orifarm rekommenderas endast för kutant bruk.


Kliniskt data från studier på patienter med akut nacksmärta har visat att diklofenak gel 1,16% lindrar akut smärta en timme efter den första appliceringen (p<0,0001 jämfört med placebo). Efter två dagars behandling fick 94% av patienterna effekt av diklofenak gel 1,16% jämfört med 8% av patienterna i placebogruppen (p<0,0001). Smärtfrihet och rörlighet uppnåddes efter fyra dagars behandling med diklofenak gel 1,16% (p<0,0001 jämfört med placebo).

Farmakokinetik

Absorption

Mängden diklofenak som absorberas systemiskt från diklofenak gel står i proportion till det behandlade områdets storlek och beror både på den applicerade totaldosen och hudens fuktighetsgrad. Absorptionen motsvarar ca 6 % av diklofenakdosen vid kutan applicering av 2,5 g diklofenak gel på 500 cm² hud enligt bestämning av den totala elimineringen via njurarna, jämfört med diklofenak tabletter. Tio timmars ocklusion medför en trefaldig ökning av absorptionen av diklofenak.


Distribution

Koncentrationen av diklofenak har uppmätts i plasma, synovialvävnad och synovialvätska efter kutan administrering av diklofenak gel på hand- och knäleder. Den maximala plasmakoncentrationen är ca 100 gånger mindre än vid peroral administrering av motsvarande mängd diklofenak. Diklofenak är till 99,7 % bundet till serumproteiner, huvudsakligen albumin (99,4 %).


Metabolism

Biotransformationen av diklofenak omfattar delvis glukuronidering av den intakta molekylen, men huvudsakligen enkel och multipel hydroxylering. Detta resulterar i flera fenolmetaboliter, av vilka flertalet konverteras till glukuronidkonjugat. Två av dessa fenolmetaboliter är biologiskt aktiva, men i mycket mindre grad än diklofenak.


Eliminering

Total clearance av diklofenak från plasma är 263 ± 56 ml/min. Den terminala halveringstiden i plasma är 1-2 timmar. Fyra av metaboliterna, inklusive de två aktiva, har likaledes kort halveringstid i plasma på 1-3 timmar. En metabolit, 3'-hydroxy-4'-metoxy-diklofenak, har längre halveringstid men är praktiskt taget inaktiv. Ungefär 60 % av den administrerade dosen utsöndras via urinen i form av metaboliter. Mindre än 1 % utsöndras som oförändrad substans. Resten av dosen elimineras som metaboliter i galla och faeces.


Nedsatt njurfunktion

Ingen ackumulering av diklofenak eller dess metaboliter kan förväntas hos patienter med nedsatt njurfunktion.


Nedsatt leverfunktion

Hos patienter med kronisk hepatit eller okompenserad cirros är kinetiken och metabolismen av diklofenak densamma som hos patienter utan leversjukdom.

Prekliniska uppgifter

Gängse studier avseende säkerhetsfarmakologi, allmäntoxicitet, gentoxicitet, karcinogenicitet, reproduktionseffekter och effekter på utveckling visade inte några särskilda risker för människa. Diklofenak gel 11,6 mg/g tolererades väl i ett antal studier. Ingen risk för fototoxicitet har påvisats och diklofenakinnehållande gel orsakar inte hudsensibilisering. Diklofenak har inte påvisat någon påverkan på fertilitet hos han eller hon råttor.

Innehåll

Kvalitativ och kvantitativ sammansättning

1 gram Diclofenac Orifarm gel innehåller 11,6 mg (1,16%) diklofenakdietylamin, vilket motsvarar 10 mg diklofenaknatrium.


Hjälpämne med känd effekt: Propylenglykol 50 mg/g


Förteckning över hjälpämnen

Karbomer

Kokoylkaprylokaprat

Dietylamin

Isopropylalkohol

Makrogolcetostearyleter

Flytande paraffin

Propylenglykol

Renat vatten

Blandbarhet

Ej relevant.

Miljöpåverkan

Miljöinformationen för diklofenak är framtagen av företaget Novartis för Diklofenak Sandoz, Otriflu, Voltaren®, Voltaren® T

Miljörisk: Användning av diklofenak har bedömts medföra försumbar risk för miljöpåverkan.
Nedbrytning: Diklofenak bryts ned långsamt i miljön.
Bioackumulering: Diklofenak har låg potential att bioackumuleras.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

Vulture populations in India and Pakistan were exposed to comparatively high concentrations of diclofenac via the very exceptional pathway of extensive diclofenac use in cattle. The pathway: veterinary use in cattle – leaving of dead cattle for vultures to feed upon (for cultural reasons) and the consequently occurring acute toxic events in vultures are not applicable to the situation in Sweden, as a) according to our knowledge diclofenac is not used extensively in veterinary applications in Europe and b) we assume cattle is not left for raptorial birds to feed on in Sweden.

Based on the low bioconcentration factor found in our study (Harlan Laboratories Study D24068) on bioconcentration in fish, similar effects are not expected in fish eating birds, as the bioaccumulation via the pathway ‘patients use as human pharmaceutical - excretion / wash-off to sewer systems – intake into surface waters – bioconcentration in fish – accumulation in fish-eating birds’ is not expected to be significant and consequently not expected to lead to acute toxic effects in birds.


Environmental Risk Classification

Predicted Environmental Concentration (PEC)

PEC is calculated according to the following formula:

PEC (μg/L) = (A*109*(100-R))/(365*P*V*D*100) = 1.37 * 10-6 * A * (100-R) = 0.3057 μg/L

Where:

A = 2231.521 kg diclofenac acid (1532.15 kg diclofenac diethylamin equals 1228.66 kg diclofenac acid; 436.49 kg diclofenac potassium equals 386.79 kg diclofenac acid; 661.8 kg diclofenac sodium equals 616.07 kg diclofenac acid) (total sold amount API in Sweden year 2022, data from IQVIA).

R = 0 % removal rate (conservatively, it has been assumed there is no loss by adsorption to sludge particles, by volatilization, hydrolysis or biodegradation)

P = number of inhabitants in Sweden = 10 *106

V (L/day) = volume of wastewater per capita and day = 200 (ECHA default) (ECHA 2008)

D = factor for dilution of waste water by surface water flow = 10 (ECHA default) (ECHA 2008).


Predicted No Effect Concentration (PNEC)

Ecotoxicological studies

Algae:

EC50 = 72 mg/L           (Desmodesmus subspicatus, 3 d, based on average growth rate; EEC Directive 92/69/EEC, Annex V, C.3) (Cleuvers, 2003)

NOEC = 10 mg/L        (Pseudokirchneriella subcapitata, 96 h, non-standardised test method: Inocula: 10,000 or 100,000 cells/mL from laboratory cultures in mid-exponential phase, grown in 100-mL Erlenmeyer flasks in Bold’s Basal Medium (BBM). Flasks were incubated on a shaking apparatus. Tests were carried out in triplicate and in axenic conditions at 23°C, light intensity: 8300 lux, 16-h light–8-h dark photoperiod. Algal growth measured either by counting the cell number with a Burker blood-counting chamber or by measuring the absorbance increase at 550 nm with a Bausch & Lomb spectronic 20 colorimeter.) (Ferrari et al., 2003).


Aquatic plants:

EC50 = 7.5 mg/L          (Lemna minor, 7 d; test method: ISO/WD 20079, ISO, 2001) (Cleuvers, 2003)

Crustacean:

Acute toxicity

EC50 (immobilisation) = 68.0 mg/L                  (Daphnia magna, waterflea; 48 h ; EEC Directive 92/69/EEC, 1992 Annex V, C.2) (Cleuvers, 2003)

EC50 (immobilisation) = 22.7 mg/L                 (Cerodaphnia dubia; 48 h; test method: EPA 600/4_90/027 (1991)) (Ferrari et al., 2003)

Chronic toxicity

NOEC (reproduction) = 1.0 mg/L       (Cerodaphnia dubia, 7 d; test method: AFNOR T90-376 (2000a)) (Ferrari et al., 2003)


Fish:

Acute toxicity

LC50 96 h (mortality) = 82.0 mg/L       (Danio rerio, zebrafish; OECD203) (Ciba-Geigy, Ecotoxicology, Project No.81 17 95)

Chronic toxicity

NOEC 95 days (histopathological alterations in gills) = 0.368 mg/L (OECD 210, Oncorhynchus mykiss, rainbow trout) (Harlan Laboratories Study D24046)

NOEC 34 days (survival of larvae and juvenile fish) = 0.32 mg/L (OECD 210, Danio rerio, zebrafish) (Harlan Laboratories Study D33507)

NOEC 10 days = 4 mg/L (ISO 12890 (1999) early-life stage test, Danio rerio, zebrafish) (Ferrari et al., 2003).


Other ecotoxicity data:

Bacterial respiration inhibition

EC50 3 h > 100.0 mg/L            (activated sludge respiration inhibition; OECD209) (Ciba-Geigy, Ecotoxicology, Test No: 900010)


PNEC derivation:

PNEC = 0.032 mg/L = 32.0 µg/L

PNEC (μg/L) = lowest NOEC/10, where 10 is the assessment factor used, based on the fact that three chronic toxicity studies were available, covering three trophic levels. The most sensitive species in the chronic studies was the fish species Danio rerio. The NOEC for Danio rerio survival of larvae and juvenile fish was therefore used for PNEC derivation.


Environmental risk classification (PEC/PNEC ratio)

PEC/PNEC = 0.3057 μg/L / 32.0 µg/L = 0.0096, i.e. PEC/PNEC ≤ 0.1 which justifies the phrase "Use of diclofenac has been considered to result in insignificant environmental risk."


Degradation

Biotic degradation

Ready degradability:

55.5 % degradation in 28 days, not readily biodegradable (OECD301D) (Ciba-Geigy, Ecotoxicology, Project No. 81 17 94)


Simulation studies:

Significant depletion by sediment microbial activity (93 % depletion of diclofenac after 5 days); non-standardised method, fixed-bed column bioreactor with high sediment/water ratio and a long operation time. The whole system was light-protected and operated at 20°C ±2°C. (Gröning et al., 2007)

= 5.5 – 18.6 days in sediment systems (Kunkel and Radke 2008)

Bench-scale annular flume; flat sediment surface vs. moving sediment; 18°C, in the dark. Sediment and water from the river Roter Main. Initial test item concentration of approximately 30-50 μg/L in the surface water. 2-3 replicates per surface water sampling. Pharmaceuticals were determined with a HPLC-MS/MS system (VARIAN Inc., Palo Alto, CA, U.S.A.) consisting of two HPLC pumps (Prostar 210), an autosampler (Prostar 410), and a triple quadrupole mass spectrometer (1200 L)


Photolysis:

= 2.4 days (in salt and organic-free water, 50° N in winter) (Andreozzi et al., 2003)

= 39 min (in natural water and Milli-Q water, 45° N in summer) (Packer et al., 2003)


Justification of chosen degradation phrase:

In their study on transformation of diclofenac in sediment systems, Kunkel and Radke (2008) report a half-life of 5.5-18.6 days. ‘Slow degradation’ is moreover supported by other studies, such as the one from Gröning and coworkers (2007), also cited above. The classification 'slow degradation' is justified using criteria for OECD308 studies according to Fass guidance Table 7 (2012). While the results from Kunkel 2008 would even justify the statement 'diclofenac is degraded in the environment', the fact that no standard OECD308 study is available has led to a more conservative assumption.


Bioaccumulation

Partitioning coefficient:

log P (neutral spezies) = 4.51                 

log D (pH 7.4) = 1.31                                                    

(pH-metric technique; Avdeef et al., 1998)                  

log D (pH 7.0) = 1.9            (Shake-flask experiment, OECD107, Scheytt et al., 2005)               

Bioaccumulation:

BCFss = 3-5                       (OECD305, 1996; Harlan Laboratories Study D24068)                    

BCF (plasma) = 5 - 11            (mean measured plasma concentration / mean exposure concentration in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) exposed to sewage effluents at three sites) (Brown et al., 2007)

BCF (plasma) = 2.5 - 29         (measured fish plasma levels / average measured water concentration after 14 days of exposure) (Fick et al., 2010)

                                                                

Justification of chosen bioaccumulation phrase:

Based on the low BCF found in a standard OECD305 fish bioconcentation study, the phrase 'Diclofenac has low potential for bioaccumulation' is justified for the risk assessment on diclofenac.


Excretion (metabolism)

Biotransformation of diclofenac takes place partly by glucuronidation of the intact molecule, but mainly by single and multiple hydroxylation and methoxylation, resulting in several phenolic metabolites, most of which are converted to glucuronide conjugates. Two of these phenolic metabolites are biologically active, but to a much smaller extent than diclofenac. About 60 % of the administered dose is excreted in the urine as the glucuronide of the intact molecule and as metabolites, most of which are also converted to glucuronide conjugates. Less than 1% is excreted as unchanged substance. The rest of the dose is eliminated as metabolites through the bile in the faeces (Voltaren® Core Data Sheet).                                                                                                                                                                                             

PBT/vPvB assessment

Diclofenac does not fulfil the criteria for a PBT substance, as it is not bioaccumulative, according to the EU criteria for PBT.


References

ECHA 2008, European Chemicals Agency. 2008 Guidance on information requirements and chemical safety assessment.http://guidance.echa.europa.eu/docs/guidance_document/information_requirements_en.htm

Cleuvers M (2003). Aquatic ecotoxicity of pharmaceuticals including the assessment of combination effects. Toxicology Letters; 142 (3): 185-194.

Ferrari B, Paxéus N, Giudice RL, et al (2003). Ecotoxicological impact of pharmaceuticals found in treated wastewaters: study of carbamazepine, clofibric acid, and diclofenac. Ecotoxicology and Environmental Safety; 55: 359-370.

Ciba-Geigy, Ecotoxicology, Project No. 81 17 95. Final report: 24.2.1982

Harlan Laboratories Study D24046. Diclofenac Na: Toxic Effects to Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) in an Early-Life Stage Toxicity Test. Final report: 16.12.2011.

Harlan Laboratories Study D33507. Diclofenac Na: Toxic Effects to Zebra Fish (Danio rerio) in an Early-Life Stage Toxicity Test. Final report: 13.12.2011.

Ciba-Geigy, Ecotoxicology, Test No: 900010, Final report: 06.04.1990

Ciba-Geigy, Ecotoxicology, Project No. 81 17 94, Final report: 22.2.1982

Gröning J, Held C, Garten C, et al (2007). Transformation of diclofenac by the indigenous microflora of river sediments and identification of a major intermediate. Chemosphere; 69: 509-516.                                                                                                                                                                                                                        

Kunkel U and Radke M (2008). Biodegradation of acidic pharmaceuticals in bed sediments: insight from a laboratory experiment. Environmental Science and Technology; 42: 7273-7279. 

Andreozzi R, Marotta R, Paxéus N (2003). Pharmaceuticals in STP effluents and their solar photodegradation in aquatic environment. Chemosphere; 50: 1319-1330.            

Packer JL, Werner JL, Latch DE, McNeill K, Arnold W (2003). Photochemical fate of pharmaceuticals in the environment: Naproxen, diclofenac, clofibric acid, and ibuprofen. Aquatic Sciences; 65: 342-351.                                                                                                                                                    

Avdeef A, Box KJ, Comer JEA, Hibbert C, Tam KY (1998). pH-metric logP 10. Determination of liposomal membrane-water partition coefficients of ionizable drugs. Pharmaceutical Research; 15 (2): 209-215.

Scheytt T, Mersmann P, Lindstädt R and Heberer T (2005a). 1-octanol/water partition coefficients of 5 pharmaceuticals from human medical care: carbamezipine, clofibric acid, diclofenac, ibuprofen, and propyphenazone. Water, Air, and Soil Pollution; 165: 3-11.

Harlan Laboratories Study D24068. [14C]-Diclofenac Na: Bioconcentration Flow-Through Test in the Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). Final report: 21.11.2011.

Brown JN, Paxéus N, Förlin L, Larsson DGJ (2007). Variations in bioconcentration of human pharmaceuticals from sewage effluents into fish blood plasma. Environmental Toxicology and Pharmacology; 24: 267-274.

Fick J, Lindberb RH, Parkkonen J, Arvidsson B, Tysklind M, Larsson DGJ (2010). Therapeutic levels of levonorgestrel detected in blood plasma of fish: results from screening rainbow trout exposed to treated sewage effluents. Environmental Science and Technology; 44 (7): 2661-2666.

Voltaren® (diclofenac sodium) Core Data Sheet. Version 2.1. 05. February 2018.


Hållbarhet, förvaring och hantering

Hållbarhet

3 år


Särskilda förvaringsanvisningar

Inga särskilda förvaringsanvisningar


Särskilda anvisningar för destruktion

Inga särskilda anvisningar.

Förpackningsinformation

Gel 11,6 mg/g Vit gel
50 gram tub, receptfri (fri prissättning), EF, Övriga förskrivare: sjuksköterska, tandläkare
100 gram tub, receptfri (fri prissättning), tillhandahålls ej

Hitta direkt i texten
Av