Förfalskade läkemedel

Det är livsviktigt att läkemedelsförpackningen innehåller det den ska innehålla. Därför märks alla förpackningar från och med 2019, med en unik kod.


Märkningen är framförallt till för att kontrollera förpackningens äkthet och för att förhindra att förfalskade läkemedel hamnar på apotekens hyllor.

Märkningen infördes i början av 2019 och ska finnas på alla förpackningar senast 2024. Den är en del av en EU-lagstiftning som gäller i Sverige och övriga EU. Märkningen omfattar inte receptfria läkemedel eller veterinärläkemedel.

Syftet är framförallt att förhindra att förfalskade läkemedel ska få spridning, varken i fysiska apotek eller i apotek på nätet. Märkningen ökar tryggheten när vi köper läkemedel.

Läkemedelsförpackning med 2D-kodBild: Läkemedelsförpackning med en 2D-datamatrix för e-Verifikation (Källa: EMVO)

Innehåller mycket information

Koden gör att apoteket kan kontrollera äktheten mot en databas. Den innehåller också information om vilket läkemedel som finns i förpackningen och dess hållbarhetdatum.

Det finns dessutom ett unikt nummer för en serie förpackningar. Numret fungerar som registreringsnumret på en bil. Det ger till exempel information om just den förpackningsserien är återkallad av leverantören eller inte. Ett läkemedel kan till exempel återkallas om kvalitetsproblem upptäcks vid tillverkningen.

Alla länder har sin egen databas

Alla EU-länder har sin egen databas där de unika koderna lagras, och som alla apotek har tillgång till. Den svenska databasen är i sin tur är kopplad till en europeisk databas och de andra e-verifikationsdatabaser inom EU. e-verifikation kallas det när man kontrollerar äktheten mot databasen.

Handlar du läkemedel på nätet? Tänk på det här!

Handlar du läkemedel på internet är det viktigt att du är säker att det är ett godkänt apotek du köper från. Det är nämligen bara godkända apotek som har tillgång till databasen.

Hos Läkemedelsverket får du veta mer om vad du ska tänka på när du handlar läkemedel på nätet och hur du ser att apoteket är godkänt.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats >>

e-VIS ansvarar för databasen

I Sverige är det organisationen e-Verifikation i Sverige (e-VIS) som ansvarar för den svenska databasen.

Läs mer på e-VIS webbplats >>



Texten reviderades senast: 2019-11-18


Publiceringsdatum: 2020-11-19