Delbarhetsinformation

Ibland vill man dela eller krossa en tablett.


En anledning kan vara att doseringen måste anpassas. En annan anledning kan vara att tabletten är svår att svälja. Men kan man verkligen dela alla tabletter? Och betyder skåran att det är där man delar tabletten?

Orsakerna till att du vill dela en tablett eller öppna en kapsel kan vara flera. Men det är tablettens uppbyggnad som avgör om den går att dela eller inte. Effekten av läkemedlet kan nämligen påverkas.

I Fass får du information om vad som gäller för just ditt läkemedel.

Skåran betyder inte alltid att du kan dela

Vissa tabletter har en skåra. Det är lätt att tro att den alltid betyder att du dela tabletten. Det kan vara så, men inte alltid. Vissa tabletter har en skåra för att den enklare ska kunna identifieras. Ibland finns skåran där för att den ska underlätta sväljning.

För att vara på säkra sidan, kan du i Fass kontrollera om tabletten går att dela eller om kapseln går att öppna.

Så här kontrollerar du om tabletten kan delas

Sök reda på ditt läkemedel i sökfältet. Till höger om produktnamnet finns knappen Delbarhetsinformation. Här får du reda på om tabletten går att krossa eller dela, eller om kapseln går att öppna.

Se film om hur du hittar delbarhetsinformation på Fass >>

Information kan saknas i Fass

Informationen om du kan dela, eller hur du kan dela en tablett eller en kapsel kommer från läkemedelsföretagens produktinformation, som är godkänd av Läkemedelsverket. Det är företaget själv som bestämmer om informationen publiceras i Fass.

Är du osäker, fråga din läkare

Om du är osäker på hur du ska hantera ditt läkemedel, fråga din läkare. Du kan också kontakta läkemedelsföretaget för ytterligare information.Texten reviderades senast: 2019-11-18


Publiceringsdatum: 2019-11-18