Fass i vårdens system

Det ska vara enkelt att få tillgång till Fass. Därför finns det många möjligheter att integrera Fass i ett eget gränssnitt.


Målet för Fass är att ge våra användare den läkemedelsinformation de behöver, när de behöver den. Därför utvecklar vi kontinuerligt våra tjänster och funktioner så att det ska vara så enkelt som möjligt att få tillgång till Fass. Genom att koppla Fass till ert eget system kan Sveriges främsta källa till läkemedelsinformation bli än mer användbar.

På Fass finns aktuell information om samtliga godkända läkemedel i Sverige. Här hittar du det mesta du behöver veta om läkemedel i Sverige, både för människor och djur.

Hur Fass används i vården i dag

I dag är Fass kanske den främsta källan till kunskap om läkemedel för de som arbetar i vården. Fass levererar läkemedelsinformation till i princip alla de journalsystem som används i vården i dag. Hur Fass tillgängliggörs kan se ut på lite olika sätt.

  • De flesta journalsystem har en koppling till Fass, till exempel via direktlänkar, för att alltid ha uppdaterad information.

  • Andra journalsystem hämtar information via så kallade webbtjänster och integrerar informationen i sitt eget gränssnitt. Genom Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, kan man hämta Fass-texter och Fass graviditets- och amningsklassificering.

  • De system som apoteken använder är också integrerade med Fass.

  • Fass är tillgängligt via Sjunet, sjukvårdens interna nätverk.

  • Fass är också underleverantör till olika webblösningar riktade mot allmänheten, som till exempel nätapotek

Möjligheter att integrera Fass

Finns intresse av att integrera Fass i ett eget system så erbjuder vi olika möjligheter till samarbeten. LIF, som står bakom Fass, kan ge företag eller organisationer en icke-exklusiv rätt att få tillgång till delar av innehållet i Fass. Det kan vara via till exempel internetbaserade informationssystem, mobilapplikationer eller journalsystem.

Vem kan få använda webbtjänsten?

Företag eller organisationer som LIF godkänner och tecknar ett avtal med.

För att godkännas ska:

  • Kundens produkt inte konkurrera med någon av LIF:s egna produkter

  • Kundens lösning av LIF bedömas vara till nytta för företagen som deltar i Fass

  • Kunden också av LIF bedömas ha en kvalitetssäkrad process som garanterar att läkemedelsinformationen inte hanteras fel.

Kontakta oss för mer information

Ta del av Fass stora informationsbank! Hör av dig till oss, så berättar vi mer om vad vi har att erbjuda och om hur vi kan samarbeta. Kontaktinformation hittar du längst ner på sidan.Texten reviderades senast: 2019-11-19


Publiceringsdatum: 2019-11-19