FASS logotyp
Receptbelagd

Peka på symbolerna och beteckningarna till vänster för en förklaring.

Kontakt

Sök apotek med läkemedlet i lager

Sök lagerstatus

MenQuadfi

Sanofi AB

Injektionsvätska, lösning
(Tillhandahålls ej) (klar, färglös)

Vaccin mot meningokocksjukdom

ATC-kod: J07AH08
Utbytbarhet: Ej utbytbar
Läkemedel från Sanofi AB omfattas av Läkemedelsförsäkringen.
  • Vad är en FASS-text?

Fass-text

FASS-text: Denna text är avsedd för vårdpersonal.

Texten är baserad på produktresumé: 2023-11.

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning. Se avsnitt Biverkningar om hur man rapporterar biverkningar.

Indikationer

MenQuadfi är indicerat för aktiv immunisering av individer från 12 månaders ålder mot invasiv meningokocksjukdom orsakad av Neisseria meningitidis-grupperna A, C, W och Y.


Användning av detta vaccin ska ske i enlighet med tillgängliga officiella rekommendationer.

Kontraindikationer

Överkänslighet mot de aktiva substanserna eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt Innehåll, eller efter tidigare administrering av vaccinet eller annat vaccin med samma komponenter.

Dosering

Dosering


Primärvaccination:

  • Individer från 12 månaders ålder: en engångsdos (0,5 ml).

Boostervaccination:

  • En engångsdos (0,5 ml) av MenQuadfi kan ges som booster till personer som tidigare har fått meningokockvaccin som innehåller samma serogrupper som MenQuadfi (se avsnitt Farmakodynamik).

  • Data finns tillgängliga för långvarig varaktighet av antikroppar i upp till 7 år efter vaccination med MenQuadfi (se avsnitt Varningar och försiktighet och Farmakodynamik).

  • Det finns inga tillgängliga data som indikerar behov av eller tidpunkten för en boosterdos av MenQuadfi (se avsnitt Farmakodynamik).

Övrig pediatrisk population

Säkerheten och immunogeniteten för MenQuadfi hos barn under 12 månaders ålder har ännu inte fastställts.


Administreringssätt

Endast för intramuskulär injektion, företrädesvis i deltoidområdet eller anterolateralt i låret, beroende på mottagarens ålder och muskelmassa.


Anvisningar om hantering av vaccinet före administrering finns i avsnitt Hållbarhet, förvaring och hantering.

Varningar och försiktighet

Spårbarhet

För att underlätta spårbarhet av biologiska läkemedel ska läkemedlets namn och tillverkningssatsnummer dokumenteras.


MenQuadfi ska inte ges subkutant, intravaskulärt eller intradermalt.


Det är god klinisk praxis att före vaccination gå igenom anamnesen (särskilt med avseende på tidigare vaccination och eventuell förekomst av biverkningar) och göra en fysisk undersökning.


Överkänslighet

Liksom vid vaccinering med alla injicerbara vacciner ska lämplig medicinsk behandling och övervakning alltid finnas lättillgängliga ifall en anafylaktisk reaktion inträffar efter administrering av vaccinet.


Interkurrent sjukdom

Vaccinationen ska skjutas upp hos individer med akut allvarlig febersjukdom. Förekomst av en mindre infektion, såsom förkylning, ska dock inte leda till att vaccinationen skjuts upp.


Svimning

Svimning och andra orosrelaterade reaktioner kan förekomma efter, eller till och med före, alla vaccinationer, som en psykogen reaktion på injektionen med nål. Rutiner för att förhindra fall och skador samt för att hantera svimning ska finnas på plats.


Trombocytopeni och koagulationsrubbningar

MenQuadfi ska ges med försiktighet till personer med trombocytopeni eller annan koagulationsrubbning för vilken intramuskulär injektion är kontraindicerad, såvida inte den potentiella nyttan påtagligt överväger risken med administrering.


Skydd

MenQuadfi skyddar endast mot Neisseria meningitidis-grupperna A, C, W och Y. Vaccinet skyddar inte mot andra Neisseria meningitidis-grupper.


Liksom för alla vacciner skyddar MenQuadfi eventuellt inte alla vaccinmottagare.


Avtagande serumtitrar av baktericida antikroppar mot grupp A vid analyser med humankomplement (hSBA) har rapporterats för MenQuadfi och andra tetravalenta meningokockvacciner. Den kliniska relevansen av denna observation är okänd. Administrering av en boosterdos kan dock övervägas om en individ som förväntas utsättas för särskild risk att exponeras för serogrupp A har fått en dos av MenQuadfi minst cirka ett år tidigare.


Lägre geometriska medelkoncentrationer (GMT) vid analyser med humankomplement (hSBA) har setts mot grupp A efter administrering av en engångsdos av MenQuadfi till småbarn som under spädbarnstiden fått konjugatvaccin mot grupp C-meningokocker (Men C-CRM). Graden av seroprotektion var trots det jämförbar mellan behandlingsgrupperna (se avsnitt Farmakodynamik). Den kliniska relevansen av denna observation är okänd. Denna aspekt kan beaktas för individer som löper hög risk för grupp A-infektioner och som fått Men C-CRM-vaccinet under första levnadsåret.


Immunbristsjukdom

Det kan förväntas att patienter med immunsuppressiv behandling eller immunbristsjukdom eventuellt inte får ett tillräckligt immunsvar (se avsnitt Interaktioner). Personer med familjär komplementbrist (till exempel C5- eller C3-brist) och personer med behandlingar som hämmar den terminala komplementaktiveringen (till exempel ekulizumab) har en ökad risk för invasiv sjukdom orsakad av Neisseria meningitidis-grupperna A, C, W och Y, även om de utvecklar antikroppar efter vaccination med MenQuadfi. Inga data på immunsupprimerade patienter finns tillgängliga.


Immunisering mot stelkramp

Immunisering med MenQuadfi-vaccinet ersätter inte den vanliga immuniseringen mot stelkramp.


Samtidig administrering av MenQuadfi och ett vaccin som innehåller tetanustoxoid försämrar inte svaret på tetanustoxoid och påverkar inte säkerheten.


Natriuminnehåll

Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol (23 mg) natrium per dos, d.v.s. är näst intill ”natriumfritt”.

Interaktioner

Användning med andra vacciner

Vid samtidig administrering med andra vaccin måste injektionerna ges i separata extremiteter och med separata sprutor.


För barn i åldrarna 12–23 månader kan MenQuadfi administreras samtidigt med vaccin mot mässling, påssjuka, och röda hund (MPR) + vaccin mot vattkoppor (V), kombinationsvacciner mot difteri, stelkramp och kikhosta (acellulärt) (DTaP), inklusive DTaP-kombinationsvacciner med hepatit B (HBV), inaktiverat poliovirus (IPV) eller Haemophilus influenzae typ b (Hib), som till exempel DTaP-IPV-HB-Hib-vaccin (Hib konjugerat till stelkrampstoxoid), och 13-valent konjugatvaccin med pneumokockpolysackarider (PCV-13).


För barn och ungdomar i åldrarna 10–17 år kan MenQuadfi administreras samtidigt med vaccin (adsorberat och med reducerad antigenmängd) mot difteri, stelkramp och kikhosta (acellulär komponent) (Tdap) samt vaccin (rekombinant och adsorberat) mot humant papillomvirus (HPV). Samtidig administrering av ett meningokockserogrupp B-vaccin påverkade inte immunsvaret för MenQuadfi.


MenQuadfi kan administreras samtidigt med PCV-13. För serogrupp A har lägre hSBA-GMT dag 30 efter vaccinering setts när dessa vacciner givits samtidigt. Den kliniska relevansen av denna observation är okänd. Som en försiktighetsåtgärd för barn i åldern 12–23 månader med hög risk för grupp A-sjukdom kan man överväga att administrera MenQuadfi- och PCV-13-vaccinerna separat.


När Tdap-vaccinet administrerades samtidigt med MenQuadfi och HPV till barn i åldern 10–17 år som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker sågs ett non inferior-svar avseende pertussistoxoid och lägre antikroppssvar på filamentöst hemagglutinin, pertaktin och fimbrier, jämfört med när Tdap-vaccinet administrerades samtidigt med endast HPV-vaccin. Den kliniska betydelsen av svaren på kikhosteantigenerna som observerades och som även setts med befintliga tetravalenta konjugatvacciner mot meningokocker är okänd.


Vacciner som ges samtidigt ska alltid ges på separata injektionsställen och helst kontralateralt.


Samtidig administrering av MenQuadfi och andra vacciner än de som anges ovan har inte studerats.


Användning med systemiska immunsuppressiva läkemedel

Det kan förväntas att patienter med immunsuppressiv behandling eventuellt inte får ett tillräckligt immunsvar (se även avsnitt Varningar och försiktighet).

Graviditet 

Det finns begränsad mängd data om användning av MenQuadfi hos gravida kvinnor. Djurstudier tyder inte på direkta eller indirekta reproduktionstoxikologiska effekter (se Prekliniska uppgifter). MenQuadfi ska endast användas under graviditet om förväntade fördelar för modern överväger potentiella risker, inklusive risker för fostret.

Amning 

Det är okänt om MenQuadfi utsöndras i bröstmjölk. MenQuadfi ska endast användas under amning när potentiella fördelar överväger potentiella risker.

Fertilitet

En utvecklings- och reproduktionstoxicitetsstudie utfördes på kaniner av honkön. Inga effekter på parning eller fertilitet hos honor sågs. Ingen studie på fertilitet hos hanar utfördes (se avsnitt Prekliniska uppgifter).

Trafik

MenQuadfi har ingen eller försumbar effekt på förmågan att framföra fordon och använda maskiner.

Vissa av de effekter som anges i avsnitt Biverkningar ”Biverkningar” kan dock tillfälligt påverka förmågan att framföra fordon eller använda maskiner.

Biverkningar

Summering av säkerhetsprofilen

I sju randomiserade, aktiv-kontrollerade, pivotala multicenterstudier utvärderades säkerheten för en engångsdos av MenQuadfi hos individer från 12 månaders ålder. I dessa studier fick 6 308 försökspersoner antingen en primärdos (N = 5 906) eller en boosterdos (N = 402) av MenQuadfi och som samtliga inkluderades i säkerhetsanalyserna. Detta omfattade 1 389 småbarn från 12 till 23 månaders ålder, 498 barn från 2 till 9 års ålder, 2 289 ungdomar från 10 till 17 års ålder, 1 684 vuxna från 18 till 55 års ålder, 199 äldre vuxna från 56 till 64 års ålder samt 249 äldre från 65 års ålder. Av dessa fick 392 ungdomar MenQuadfi administrerat samtidigt med Tdap och HPV, och 589 småbarn fick MenQuadfi administrerat samtidigt med MPR och vaccin mot vattkoppor (V) (N = 189), DTaP-IPV-HB-Hib-vaccin (N = 200) eller PCV-13 (N = 200).


De oftast rapporterade biverkningarna inom 7 dagar efter vaccination med enbart en engångsdos av MenQuadfi var hos småbarn från 12 till 23 månaders ålder irritabilitet (36,7 %) och ömhet vid injektionsstället (30,6 %), och för åldrarna 2 år och uppåt smärta vid injektionsstället (38,7 %) och muskelsmärta (30,5 %). Dessa biverkningar var oftast av mild eller måttlig grad.

Biverkningsfrekvenserna efter en boosterdos av MenQuadfi hos ungdomar och vuxna som var minst 15 år, var jämförbara med de biverkningsfrekvenser som sågs hos ungdomar och vuxna som fick en primärdos av MenQuadfi.


Biverkningsfrekvenserna inom 7 dagar efter vaccination bland småbarn var jämförbara när MPR + V gavs samtidigt med eller utan MenQuadfi och när DTaP-IPV-HB-Hib gavs med eller utan MenQuadfi. Totalt var biverkningsfrekvenserna högre hos småbarn som fick PCV-13 givet samtidigt med MenQuadfi (36,5 %) än hos småbarn som fick enbart PCV-13 (17,2 %).


I en ytterligare klinisk prövning fick ungdomar och vuxna i åldern 13–26 år som primärvaccinerats med MenQuadfi 3–6 år tidigare MenQuadfi administrerat samtidigt med meningokockserogrupp B (MenB)-vaccinerna Trumenba (N = 93) eller Bexsero (N = 92). Frekvenserna och graden av systemiska biverkningar inom 7 dagar efter vaccination tenderade att vara högre när MenQuadfi gavs samtidigt med MenB-vaccin än när MenQuadfi gavs ensamt. Den vanligast förekommande systemiska biverkningen var myalgi av mild grad, vilken upplevdes oftare hos ungdomar och vuxna som fick MenQuadfi samtidigt som MenB-vaccin (Trumenba 65,2 %, Bexsero 63 %) jämfört med dem som fick enbart MenQuadfi (32,8 %).


Lista över biverkningar i tabellform

Följande biverkningar, som anges nedan, har identifierats utifrån kliniska studier med MenQuadfi när det har givits utan samtidig administrering av annat vaccin till

försökspersoner från 2 års ålder. Säkerhetsprofilen hos småbarn från 12 till 23 månaders ålder presenteras i avsnittet om pediatrisk population.

Biverkningarna anges enligt följande frekvenskategorier:

Mycket vanliga (≥ 1/10)

Vanliga (≥ 1/100, < 1/10)

Mindre vanliga (≥ 1/1 000, < 1/100)

Sällsynta (≥ 1/10 000, < 1/1 000)

Biverkningarna presenteras inom varje frekvensgrupp efter fallande allvarlighetsgrad.


Tabell 1: Summering i tabellform av biverkningar efter administrering av MenQuadfi utifrån kliniska prövningar på försökspersoner från 2 års ålder

MedDRA:s klassificering av organsystem

Frekvens

Biverkningar

Blodet och lymfsystemet

Sällsynta

Lymfadenopati

Centrala och perifera nervsystemet

Mycket vanliga

Huvudvärk

Mindre vanliga

Yrsel

Magtarmkanalen

Mindre vanliga

Kräkningar, illamående

Sällsynta

Diarré, buksmärta

Hud och subkutan vävnad

Sällsynta

Urtikaria, klåda, hudutslag

Muskuloskeletala systemet och bindväv

Mycket vanliga

Muskelsmärta


Sällsynta

Smärtor i extremiteterna

Allmänna symtom och/eller symtom vid administreringsstället

Mycket vanliga

Sjukdomskänsla

Smärta vid injektionsstället

Vanliga

Feber

Rektioner vid injektionsstället: svullnad, erytem

Mindre vanliga

Trötthet

Reaktioner vid injektionsstället: klåda, värme, blåmärken, hudutslag

Sällsynta

Frossa, axillär smärta

Reaktioner vid injektionsstället: förhårdnad

Pediatrisk population

Säkerhetsprofilen för MenQuadfi hos barn och ungdomar från 2 till 17 års ålder var i allmänhet jämförbar med säkerhetsprofilen hos vuxna. Erytem och svullnad vid injektionsstället efter administrering av MenQuadfi rapporterades oftare hos barn från 2 till 9 års ålder (mycket vanliga) än i de äldre åldersgrupperna.


Hos småbarn från 12 till 23 månaders ålder rapporterades erytem och svullnad på injektionsstället (mycket vanliga), kräkningar (vanliga) och diarré (vanliga) efter administrering av MenQuadfi oftare än i de äldre åldersgrupperna. Följande ytterligare biverkningar, som anges nedan i tabell 2, har rapporterats som mycket vanliga eller vanliga efter administrering av MenQuadfi till småbarn under kliniska prövningar:


Tabell 2: Summering i tabellform av biverkningar efter administrering av MenQuadfi utifrån kliniska prövningar på försökspersoner från 12 till 23 månaders ålder

MedDRA:s klassificering av organsystem

Frekvens

Biverkningar

Metabolism och nutrition

Mycket vanliga

Aptitförlust

Psykiska störningar

Mycket vanliga

Irritabilitet

Mindre vanliga

Sömnbesvär

Centrala och perifera nervsystemet

Mycket vanliga

Dåsighet

Magtarmkanalen

Vanliga

Kräkningar, diarré

Hud och subkutan vävnad

Mindre vanliga

Urtikaria

Allmänna symtom och/eller symtom vid administreringsstället

Mycket vanliga

Avvikande gråt

Reaktioner vid injektionsstället: ömhet/smärta, erytem, svullnad

Vanliga

Feber

Mindre vanliga

Reaktioner vid injektionsstället: klåda, förhårdnad, blåmärke, utslag

Äldre population

Sammantaget sågs inom 7 dagar efter vaccination med en engångsdos av MenQuadfi samma biverkningar vid injektionsstället och systemiska biverkningar hos äldre (≥ 56 års ålder) och hos yngre vuxna (från 18 till 55 års ålder), men vid lägre frekvenser; med undantag för klåda vid injektionsstället, vilket var mer frekvent (vanliga) hos äldre vuxna. Dessa biverkningar var oftast av mild eller måttlig grad.


Rapportering av misstänkta biverkningar

Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar efter att läkemedlet godkänts. Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta-riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning till Läkemedelsverket, men alla kan rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Postadress

Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala

Överdosering

Överdosering av MenQuadfi är osannolikt eftersom det förpackas i endosflaskor. I händelse av överdosering rekommenderas övervakning av vitala funktioner och eventuell symtomatisk behandling.

Farmakodynamik

Verkningsmekanism

Antikapsulära meningokockantikroppar skyddar mot meningokocksjukdomar genom komplementmedierad bakterieavdödning.

MenQuadfi inducerar produktion av baktericida antikroppar som är specifika för kapselpolysackariderna i Neisseria meningitidis-grupperna A, C, W och Y.


Immunogenicitet

Immunogeniteten för en engångsdos av MenQuadfi vid primärvaccination utvärderades i sex pivotala studier på småbarn (12–23 månaders ålder), barn och ungdomar (2–17 års ålder), vuxna (18–55 års ålder) och äldre vuxna (från 56 års ålder) samt i en ytterligare studie på småbarn (12–23 månaders ålder). I en pivotal studie utvärderades immunogeniteten för en engångsdos av MenQuadfi vid boostervaccination (försökspersoner i åldern 15–55 år). Dessutom utvärderades varaktigheten av antikroppar efter primärvaccination och immunogeniciteten vid en boosterdos i tre studier på barn (4–5 års ålder), ungdomar och vuxna (13–26 års ålder) samt äldre vuxna (≥ 59 års ålder).


Primära immunogenitetsanalyser utfördes genom mätning av den baktericida aktiviteten i serum (SBA) med serum från människa som källa till det exogena komplementet (hSBA). Data på kaninkomplement (rSBA) finns tillgängliga avseende subgrupper i alla åldersgrupper och följer i allmänhet de trender som setts i data på humankomplement (hSBA). Dessutom utvärderades primär immunogenitet hos alla försökspersoner genom mätning av hSBA och rSBA för serogrupp C i studien MEQ00065 [NCT03890367].


Kliniska data om varaktighet av antikroppssvaren ≥ 3 år efter primärvaccination med MenQuadfi på barn (4–5 års ålder), ungdomar och vuxna (13–26 års ålder) samt äldre vuxna (≥ 59 års ålder) finns tillgängliga. Kliniska data finns också tillgängliga om boostervaccination med MenQuadfi av dessa försökspersoner.


Immunogenicitet hos småbarn från 12 till 23 månaders ålder

I tre kliniska studier (MET51 [NCT02955797], MET57 [NCT03205371] och MEQ00065 [NCT03890367]) utvärderades immunogeniciteten hos försökspersoner från 12 till 23 månaders ålder.


MET51-studien utfördes på försökspersoner som antingen inte tidigare vaccinerats mot meningokocker eller hade primärvaccinerats med monovalenta konjugatvacciner mot grupp C-meningokocker under första levnadsåret (se tabell 3).


Tabell 3: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren på MenQuadfi och Men ACWY-TT-vaccin 30 dagar efter vaccination av försökspersoner från 12 till 23 månaders ålder, dels en grupp med endast försökspersoner som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker, dels en kombinerad grupp av försökspersoner (naiva + primärvaccinerade mot grupp C-meningokocker) (MET51-studien*)

Effektmått per serogrupp

MenQuadfi

(95 % KI)

Naiva

Men ACWY-TT

(95 % KI)

Naiva

MenQuadfi

(95 % KI)

Kombinerad grupp (naiva + primärvaccinerade mot grupp C)

Men ACWY-TT

(95 % KI)

Kombinerad grupp (naiva + primärvaccinerade mot grupp C)

A

N = 293

N = 295

N = 490

N = 393–394

% ≥ 1:8

(seroprotektion)**

90,8

(86,9; 93,8)


89,5

(85,4; 92,7)


90,4

(87,4; 92,9)


91,6

(88,4; 94,2)


% serologiskt svar

76,8

(71,5; 81,5)


72,5

(67,1; 77,6)


76,5

(72,5; 80,2)

77,1

(72,6; 81,2)

hSBA-GMT

28,7

(25,2; 32,6)


28,0

(24,4; 32,1)

29,9

(26,9; 33,2)

34,5

(30,5; 39,0)

C

N = 293

N = 295

N = 489

N = 393–394

% ≥ 1:8

(seroprotektion)**

99,3

(97,6; 99,9)


81,4

(76,4; 85,6)


99,2

(97,9; 99,8)

85,5

(81,7; 88,9)

% serologiskt svar

98,3

(96,1; 99,4)


71,5

(66,0; 76,6)


97,1

(95,2; 98,4)

77,4

(72,9; 81,4)

hSBA-GMT

436

(380; 500)


26,4

(22,5; 31,0)


880

(748; 1 035)

77,1

(60,7; 98,0)

W

N = 293

N = 296

N = 489

N = 393–394

% ≥ 1:8

(seroprotektion)**

83,6

(78,9; 87,7)


83,4

(78,7; 87,5)


84,9

(81,4; 87,9)

84,0

(80,0; 87,5)

% serologiskt svar

67,6

(61,9; 72,9)


66,6

(60,9; 71,9)


70,8

(66,5; 74,8)

68,4

(63,6; 73,0)

hSBA-GMT

22,0

(18,9; 25,5)


16,4

(14,4; 18,6)


24,4

(21,8; 27,5)

17,7

(15,8; 19,8)

Y

N = 293

N = 296

N = 488–490

N = 394–395

% ≥ 1:8

(seroprotektion)**

93,2

(89,7; 95,8)


91,6

(87,8; 94,5)


94,3

(91,8; 96,2)

91,6

(88,5; 94,2)

% serologiskt svar

81,9

(77,0; 86,1)


79,1

(74,0; 83,5)


84,8

(81,3; 87,9)

78,9

(74,6; 82,9)

hSBA-GMT

38,0

(33,0; 43,9)


32,2

(28,0; 37,0)


41,7

(37,5; 46,5)

31,9

(28,4; 36,0)

*Nummer NCT02955797 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

N: antal försökspersoner i per-protokollanalysen med giltiga serologiska resultat. Antalet deltagare varierar beroende på tidpunkterna och serogrupp.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.

**Kriteriet för non-inferiority uppfyllt.


Svar hos försökspersoner som tidigare vaccinerats med konjugatvacciner mot grupp C-meningokocker under första levnadsåret:

Majoriteten av de småbarn (12 till 23 månaders ålder) som hade primärvaccinerats med monovalent konjugatvaccin mot grupp C-meningokocker i MET51-studien (NCT02955797) hade hSBA-titrar ≥ 1:8 i MenQuadfi-gruppen (N = 198) (≥ 86,7 %) och i Men ACWY-TT-gruppen (N = 99) (≥ 85,7 %) 30 dagar efter vaccinationen. Dessa småbarn hade under spädbarnsåldern fått Men C-TT- eller Men C-CRM-vaccinet. Graden av seroprotektion efter vaccination var jämförbar mellan MenQuadfi och Men ACWY-TT för samtliga grupper oavsett primärvaccinationsbakgrund.


Hos de försökspersoner som primärvaccinerats med Men C-CRM var GMT-nivåerna för serogrupp A lägre i MenQuadfi-gruppen (n = 49) än i Men ACWY-TT-gruppen (n = 25) [12,0 (8,23; 17,5) respektive 42,2 (25,9; 68,8)]. Efter administrering av MenQuadfi var graden av seroprotektion (hSBA-titrar ≥ 1:8) för försökspersonerna som primärvaccinerats med Men C-CRM lägre men ändå jämförbar för serogrupperna A och W jämfört med graden av seroprotektion i MenACWY-TT-gruppen [A: 68,8 % (53,7; 81,3) respektive 96,0 % (79,6; 99,9); W: 68,1 % (52,9; 80,9) respektive 79,2 % (57,8; 92,9)]. Graden av seroprotektion för serogrupp Y var högre men ändå jämförbar med graden av seroprotektion i MenACWY-TT-gruppen [95,8 % (85,7; 99,5) respektive 80,0 % (59,3; 93,2)]. Graden av seroprotektion för grupp C var jämförbar i båda grupperna [95,7 % (85,5; 99,5) respektive 92,0 % (74,0; 99,0)]. Den kliniska relevansen av dessa resultat är okänd. Denna aspekt kan beaktas för personer som löper hög risk för grupp A-infektioner och som fått Men C-CRM-vaccinet under första levnadsåret.


MET57-studien (NCT03205371) utfördes på småbarn från 12 till 23 månaders ålder, som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker, för att bedöma immunogenitet vid samtidig administrering av MenQuadfi och barnvaccinerna MPR + V, DTAP-IPV-HB-Hib eller PCV-13. Sammantaget var graden av hSBA-seroprotektion efter vaccinationen hög för samtliga serogrupper (mellan 88,9 % och 100 %) hos försökspersonerna som fick MenQuadfi. Graden av serologiskt svar och seroprotektion för grupp A var jämförbar när MenQuadfi administrerades samtidigt med PCV-13 och enbart MenQuadfi (56,1 %, [95 % KI 48,9; 63,2]) respektive (83,7 % [95 % KI 77,7; 88,6]) jämfört med (71,9 % [95 % KI 61,8; 80,6] och 90,6 % [95 % KI 82,9; 95,6]. För serogrupp A sågs skillnader i hSBA-GMT-nivåerna när MenQuadfi administrerades samtidigt med PCV13 (n = 196) jämfört med endast MenQuadfi (n = 96) (24,6 [95 % KI 20,2; 30,1] respektive 49,0 [95 % KI 36,8; 65,3]). Den kliniska relevansen av denna observation är okänd, men bör beaktas för personer som löper hög risk för grupp A-infektioner och därför kan det vara bra att administrera MenQuadfi- och PCV-13-vaccinerna separat.


Studien MEQ00065 (NCT03890367) utfördes på småbarn från 12 till 23 månaders ålder, som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker, för att utvärdera immunogeniteten för serogrupp C genom hSBA och rSBA-analyser efter administrering av en engångsdos av MenQuadfi jämfört med MenACWY-TT eller med MenC-TT.


Överlägsenhet (superiority) av MenQuadfi jämfört med MenACWY-TT visades vad gäller graden av hSBA-seroprotektion och hSBA- och rSBA-GMT-nivåerna för meningokockserogrupp C. Non-inferiority visades vad gäller graden av rSBA-seroprotektion för meningokockserogrupp C.


Överlägsenhet (superiority) av MenQuadfi jämfört med MenC-TT visades också vad gäller hSBA- och rSBA-GMT-nivåerna för meningokockserogrupp C och non-inferiority visades vad gäller graden av rSBA- och hSBA-seroprotektion för meningokockserogrupp C (se tabell 4).


Tabell 4: Jämförelse av baktericida antikroppssvar (hSBA och rSBA) för serogrupp C på vaccinerna MenQuadfi, MenACWY-TT och MenC-TT 30 dagar efter vaccination hos försökspersoner från 12 till 23 månaders ålder som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker (studie MEQ00065*)


Effektmått

MenQuadfi (95 % KI)

MenACWY-TT (95 % KI)

MenC-TT (95 % KI)

MenQuadfi (95 % KI)

MenACWY-TT (95 % KI)

MenC-TT (95 % KI)

hSBA

rSBA

 

N = 214

N = 211

N = 216

N = 213

N = 210

N = 215

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

99,5# § (97,4; 100)

89,1 (84,1; 93,0)

99,5 (97,4; 100)

100 (98,3; 100)

94,8 (90,8; 97,4)

100 (98,3; 100)

% serologiskt svar

99,5 (97,4; 100)

83,4 (77,7; 88,2)

99,1 (96,7; 99,9)

99,5 (97,4; 100)

92,9 (88,5; 95,9)

99,5 (97,4; 100)

GMT

515$ (450; 591)

31,6 (26,5; 37,6)

227 (198; 260)

2143¥ (1870; 2456)

315 (252; 395)

1624 (1425; 1850)

*  Kod för klinisk prövning NCT03890367

# överlägsenheten (superiority) av MenQuadfi jämfört med MenACWY-TT (grad av hSBA-seroprotektion) har visats

§ non.inferiority av MenQuadfi jämfört med MenC-TT (grad av hSBA-seroprotektion) har visats

$ överlägsenheten (superiority) av MenQuadfi jämfört med MenACWY-TT och MenC-TT (hSBA-GMT-nivåer) har visats

¶ non.inferiority av MenQuadfi jämfört med MenACWY-TT och MenC-TT (grad av rSBA-seroprotektion) har visats

$ överlägsenheten (superiority) av MenQuadfi jämfört med MenACWY-TT och MenC-TT (rSBA-GMT-nivåer) har visats

N = antal försökspersoner i per protokollanalys med giltiga serologiska resultat

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden


Immunogenicitet hos barn från 2 till 9 års ålder

I MET35-studien (NCT03077438) utvärderades immunogeniteten hos försökspersoner från 2 till 9 års ålder (stratifierat efter åldrarna 2 till 5 och 6 till 9 år) genom att jämföra de serologiska svaren efter administrering av MenQuadfi respektive Men ACWY-CRM.


För försökspersoner från 2 till 9 års ålder påvisades sammantaget non-inferiority avseende immunitet (baserat på det serologiska svaret vid hSBA) för samtliga fyra serogrupper för MenQuadfi jämfört med Men ACWY-CRM.


Tabell 5: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren på MenQuadfi och Men ACWY-CRM 30 dagar efter vaccination av försökspersoner från 2 till 5 års ålder och 6 till 9 års ålder som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker (MET35-studien*)


2-5 år

6-9 år

Effektmått per serogrupp

MenQuadfi

(95 % KI)

Men ACWY-CRM

(95 % KI)

MenQuadfi

(95 % KI)

Men ACWY-CRM

(95 % KI)

A

N = 227-228

N = 221

N = 228

N = 237

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

84,6

(79,3; 89,1)

76,5

(70,3; 81,9)

88,2

(83,2; 92,0)

81,9

(76,3; 86,5)

% serologiskt svar

52,4

(45,7; 59,1)

44,8

(38,1; 51,6)

58,3

(51,6; 64,8)

50,6

(44,1; 57,2)

hSBA-GMT

21,6

(18,2; 25,5)

18,9

(15,5; 23,0)

28,4

(23,9; 33,8)

26,8

(22,0; 32,6)

C

N = 229

N = 222-223

N = 229

N = 236

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

97,4

(94,4; 99,0)

64,6

(57,9; 70,8)

98,3

(95,6; 99,5)

69,5

(63,2; 75,3)

% serologiskt svar

94,3

(90,5; 96,9)

43,2

(36,6; 50,0)

96,1

(92,7; 98,2)

52,1

(45,5; 58,6)

hSBA-GMT

208

(175; 246)

11,9

(9,79; 14,6)

272

(224; 330)

23,7

(18,2; 31,0)

W

N = 229

N = 222

N = 229

N = 237

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

90,8

(86,3; 94,2)

80,6

(74,8; 85,6)

98,7

(96,2; 99,7)

91,6

(87,3; 94,8)

% serologiskt svar

73,8

(67,6; 79,4)

61,3

(54,5; 67,7)

83,8

(78,4; 88,4)

66,7

(60,3; 72,6)

hSBA-GMT

28,8

(24,6; 33,7)

20,1

(16,7; 24,2)

48,9

(42,5; 56,3)

33,6

(28,2; 40,1)

Y

N = 229

N = 222

N = 229

N = 237

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

97,8

(95,0; 99,3)

86,9

(81,8; 91,1)

99,1

(96,9; 99,9)

94,5

(90,8; 97,0)

% serologiskt svar

88,2

(83,3; 92,1)

77,0

(70,9; 82,4)

94,8

(91,0; 97,3)

81,4

(75,9; 86,2)

hSBA-GMT

49,8

(43,0; 57,6)

36,1

(29,2; 44,7)

95,1

(80,2; 113)

51,8

(42,5; 63,2)

*Nummer NCT03077438 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

N: antal försökspersoner i per-protokollanalysen med giltiga serologiska resultat. Antalet deltagare varierar beroende på tidpunkterna och

serogrupp.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.


Immunogenicitet hos barn och ungdomar från 10 till 17 års ålder

I två studier som jämförde det serologiska svaret efter administrering av MenQuadfi jämfört med antingen Men ACWY-CRM (MET50-studien [NCT02199691]) eller Men ACWY-DT (MET43-studien [NCT02842853]) utvärderades immunogeniteten hos försökspersoner från 10 till 17 års ålder.


MET50-studien utfördes på försökspersoner som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker. I studien jämfördes det serologiska svaret efter administrering med endera endast MenQuadfi, endast Men ACWY-CRM, MenQuadfi administrerat samtidigt med Tdap och HPV-vaccin, eller endast Tdap och HPV-vaccin.


Tabell 6: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren på MenQuadfi och Men ACWY-CRM 30 dagar efter vaccination av försökspersoner från 10 till 17 års ålder som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker (MET50-studien*)

Effektmått per serogrupp

MenQuadfi

(95 % KI)


Men ACWY-CRM

(95 % KI)


A

N = 463

N = 464

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

93,5

(90,9; 95,6)

82,8

(79,0; 86,1)

 % serologiskt svar**#

75,6

(71,4; 79,4)

66,4

(61,9; 70,7)

hSBA-GMT

44,1

(39,2; 49,6)

35,2

(30,3; 41,0)

C

N = 462

N = 463

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

98,5

(96,9; 99,4)

76,0

(71,9; 79,8)

 % serologiskt svar**#

97,2

(95,2; 98,5)

72,6

(68,3; 76,6)

hSBA-GMT

387

(329; 456)

51,4

(41,2; 64,2)

W

N = 463

N = 464

 % ≥ 1: 8 (seroprotektion)

99,1

99,1

(97,8; 99,8)

90,7

90,7

(87,7; 93,2)

 % serologiskt svar**#

86,2

86,2

(82,7; 89,2)

66,6

66,6

(62,1; 70,9)

hSBA-GMT

86,9

86,9

(77,8; 97,0)

36,0

36,0

(31,5; 41,0)

Y

N = 463

N = 464

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

97,2

(95,2; 98,5)

83,2

(79,5; 86,5)

 % serologiskt svar**#

97,0

(95,0; 98,3)

80,8

(76,9; 84,3)

hSBA-GMT

75,7

(66,2; 86,5)

27,6

(23,8; 32,1)

*Nummer NCT02199691 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

N: antal försökspersoner i per-protokollanalysen med giltiga serologiska resultat.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.

**hSBA-titrar efter vaccination ≥ 1:8 för försökspersoner med hSBA-titrar före vaccination < 1:8, eller åtminstone en fyrfaldig ökning av hSBA-titrarna efter jämfört med före vaccination för försökspersoner med hSBA-titrar före vaccination ≥ 1:8.

# Kriteriet för non-inferiority uppfyllt.


MET43-studien utfördes för att utvärdera immunogeniteten för MenQuadfi jämfört med Men ACWY-DT hos barn, ungdomar och vuxna (10 till 55 års ålder).


Tabell 7: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren på MenQuadfi och Men ACWY-DT 30 dagar efter vaccination av försökspersoner från 10 till 17 års ålder som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker (MET43-studien*)


Effektmått per serogrupp

MenQuadfi

(95 % KI)


Men ACWY-DT

(95 % KI)


A

N = 1 097

N = 300

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

96,2

(94,9; 97,2)

89,0

(84,9; 92,3)

 % serologiskt svar**

74,0

(71,3; 76,6)

55,3

(49,5; 61,0)

hSBA-GMT

78

(71,4; 85,2)

44,2

(36,4; 53,7)

C

N = 1 097–1 098

N = 300


% ≥ 1:8 (seroprotektion)

98,5

(97,5; 99,1)

74,7

(69,3; 79,5)

 % serologiskt svar**

95,6

(94,2; 96,8)

53,3

(47,5; 59,1)

hSBA-GMT

504

(456; 558)

44,1

(33,7; 57,8)

W

N = 1 097

N = 300

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

98,3

(97,3; 99,0)

93,7

(90,3; 96,1)

 % serologiskt svar**

84,5

(82,2; 86,6)

72,0

(66,6; 77,0)

hSBA-GMT

97,2

(88,3; 107)

59,2

(49,1; 71,3)

Y

N = 1 097

N = 300

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

99,1

(98,3; 99,6)

94,3

(91,1; 96,7)

 % serologiskt svar**

95,6

(94,2; 96,8)

85,7

(81,2; 89,4)

hSBA-GMT

208

(189; 228)

80,3

(65,6; 98,2)

*Nummer NCT02842853 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

N: antal försökspersoner i per-protokollanalysen med giltiga serologiska resultat. Antalet deltagare varierar beroende på tidpunkterna och serogrupp.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.

**Kriteriet för non-inferiority uppfyllt.


Immunogenicitet hos vuxna från 18 till 55 års ålder

I MET43-studien (NCT02842853) utvärderades immunogeniteten för MenQuadfi jämfört med Men ACWY-DT hos försökspersoner från 18 till 55 års ålder.


Tabell 8: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren på MenQuadfi och Men ACWY-DT 30 dagar efter vaccination av försökspersoner från 18 till 55 års ålder som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker (MET43-studien*)


Effektmått per serogrupp

MenQuadfi

(95 % KI)


Men ACWY-DT (95 % KI)

A

N = 1 406-1 408

N = 293

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

93,5

(92,1; 94,8)

88,1

(83,8; 91,5)

 % serologiskt svar**

73,5

(71,2; 75,8)

53,9

(48,0; 59,7)

hSBA-GMT

106

(97,2; 117)

52,3

(42,8; 63,9)

C

N = 1 406–1 408

N = 293

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

93,5

(92,0; 94,7)

77,8

(72,6; 82,4)

 % serologiskt svar**

83,4

(81,4; 85,3)

42,3

(36,6; 48,2)

hSBA-GMT

234

(210; 261)

37,5

(29,0; 48,5)

W

N = 1 408-1 410

N = 293

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

94,5

(93,2; 95,7)

80,2

(75,2; 84,6)

 % serologiskt svar**

77,0

(74,7; 79,2)

50,2

(44,3; 56,0)

hSBA-GMT

75,6

(68,7; 83,2)

33,2

(26,3; 42,0)

Y

N = 1 408-1 410

N = 293

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

98,6

(97,8; 99,1)

81,2

(76,3; 85,5)

 % serologiskt svar**

88,1

(86,3; 89,8)

60,8

(54,9; 66,4)

hSBA-GMT

219

(200; 239)

54,6

(42,3; 70,5)

*Nummer NCT02842853 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

N: antal försökspersoner i per-protokollanalysen med giltiga serologiska resultat. Antalet deltagare varierar beroende på tidpunkterna och

serogrupp.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.

**Kriteriet för non-inferiority uppfyllt.


Immunogenicitet hos vuxna från 56 års ålder

I MET49-studien (NCT02842866) utvärderades immunogeniteten för MenQuadfi jämfört med polysackaridvaccin mot grupp ACWY-meningokocker hos försökspersoner från 56 års ålder (medelåldern var 67,1 år med ett intervall på 56,0 – 97,2 år).


Tabell 9: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren på MenQuadfi och Men ACWY-polysackaridvaccin 30 dagar efter vaccination hos försökspersoner från 56 års ålder som inte tidigare vaccinerats mot meningokocker (MET49-studien*)


Effektmått per serogrupp

MenQuadfi

(95 % KI)


Men ACWY-polysackaridvaccin

(95 % KI)


A

N = 433

N = 431

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

89,4

(86,1; 92,1)

84,2

(80,4; 87,5)

 % serologiskt svar**

58,2

(53,4; 62,9)

42,5

(37,7; 47,3)

hSBA-GMT

55,1

(46,8; 65,0)

31,4

(26,9; 36,7)

C

N = 433

N = 431

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

90,1

(86,9; 92,7)

71,0

(66,5; 75,2)

 % serologiskt svar**

77,1

(72,9; 81,0)

49,7

(44,8; 54,5)

hSBA-GMT

101

(83,8; 123)

24,7

(20,7; 29,5)

W

N = 433

N = 431

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

77,4

(73,1; 81,2)

63,1

(58,4; 67,7)

 % serologiskt svar**

62,6

(57,8; 67,2)

44,8

(40,0; 49,6)

hSBA-GMT

28,1

(23,7; 33,3)

15,5

(13,0; 18,4)

Y

N = 433

N = 431

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

91,7

(88,7; 94,1)

67,7

(63,1; 72,1)

 % serologiskt svar**

74,4

(70,0; 78,4)

43,4

(38,7; 48,2)

hSBA-GMT

69,1

(58,7; 81,4)

21,0

(17,4; 25,3)

*Nummer NCT02842866 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

N: antal försökspersoner i per-protokollanalysen med giltiga serologiska resultat.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.

**Kriteriet för non-inferiority uppfyllt.


Varaktighet av immunsvar och boostersvar av MenQuadfi


Varaktighet av antikroppar efter primärvaccination och immunogenicitet av en boosterdos med MenQuadfi utvärderades i tre studier på barn (4–5 års ålder), ungdomar och vuxna (13–26 års ålder) samt äldre vuxna (≥59 års ålder).


Varaktighet av immunsvar och boostersvar av MenQuadfi hos barn vid 4–5 års ålder

I MET62-studien (NCT03476135) utvärderades varaktigheten av antikroppar efter primärdos och immunogeniciteten samt säkerheten av en boosterdos med MenQuadfi hos barn vid 4–5 års ålder. Dessa barn hade primärvaccinerats med en engångsdos av MenQuadfi eller MenACWY‑TT-vaccin som en del av fas II-studien MET54 tre år tidigare vid 12–23 månaders ålder. Varaktighet av antikroppar före boosterdos och immunsvar efter boosterdos utvärderades enligt det vaccin som barnen hade fått tre år tidigare (MenQuadfi eller MenACWY‑TT) (se tabell 10).


För alla serogrupper var hSBA-GMT-nivåerna högre vid dag 30 efter primärdos än vid dag 0 före boosterdos med MenQuadfi eller MenACWY‑TT. GMT-nivåerna var högre före boosterdos än före primärdos, vilket tyder på en långvarig varaktighet av immunsvaret.

Efter boostervaccinationen var graden av seroprotektion nästan 100 % för alla serogrupper hos barn som primärvaccinerats med MenQuadfi.


Tabell 10: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren 30 dagar efter boosterdos och jämförelse av varaktighet av svaret hos barn (4–5 års ålder) som primärvaccinerats med MenQuadfi eller MenACWY-TT tre år tidigare i MET54-studien* – (MET62-studien**)


Effektmått per serogrupp

Boosterdos av MenQuadfi hos personer primärvaccinerade med MenQuadfi (95 % KI)

Boosterdos av MenQuadfi hos personer primärvaccinerade med MenACWY‑TT (95 % KI)

Bosterdos av MenQuadfi hos personer primärvaccinerade med MenQuadfi och MenACWY‑TT (95 % KI)

 

Varaktighet#

N = 42

Booster$

N = 40

Varaktighet #

N = 49

Booster $

N = 44

Varaktighet#

N = 91

Booster$

N = 84

Dag 30 efter primärdos

Dag 0 före boosterdos

Dag 30 efter primärdos

Dag 0 före boosterdos

Dag 30 efter primärdos

Dag 0 före boosterdos

A

      

% ≥ 1:8 (sero­protektion)

97,6

(87,4; 99,9)

66,7

(50,5; 80,4)

100

(91,2; 100)

89,8

(77,8; 96,6)

83,7

(70,3; 92,7)

100

(92,0; 100)

93;4

(86,2, 97,5)

75,8

(65,7; 84,2)

100

(95,7; 100)

Serologiskt svar, %

-

-

100

(91,2; 100)

-

-

95,5

(84,5; 99,4)

-

-

97,6

(91,7; 99,7)

hSBA GMT

83,3

(63,9; 109)

11,9

(8,11; 17,4)

763

(521; 1 117)

49,6

(32,1; 76,7)

14,7

(10,7; 20,2)

659

(427; 1 017)

63,0

(48,3; 82,2)

13,3

(10,5; 17,0)

706

(531; 940)

C

      

% ≥ 1:8 (sero­protektion)

100

(91,6; 100)

100

(91,6; 100)

100

(91,2; 100)

87,8

(75,2; 95,4)

57,1

(42,2; 71,2)

100

(92,0; 100)

93,4

(86,2; 97,5)

76,9

(66,9; 85,1)

100

(95,7; 100)

Serologiskt svar, %

-

-

95,0

(83,1; 99,4)

-

-

100

(92,0; 100)

-

-

97,6

(91,7; 99,7)

hSBA GMT

594

(445; 793)

103

(71,7; 149)

5 894

(4 325; 8 031)

29,4

(20,1; 43,1)

11,6

(7,28; 18,3)

1 592

(1 165; 2 174)

118

(79,3; 175)

31,8

(21,9; 46,1)

2 969

(2 293; 3 844)

W

      

% ≥ 1:8 (sero­protektion)

100

(91,6; 100)

97,6

(87,4; 99,9)

97,5

(86,8; 99,9)

95,9

(86,0; 99,5)

83,7

(70,3; 92,7)

100

(92,0; 100)

97,8

(92,3; 99,7)

90,1

(82,1; 95,4)

98,8

(93,5; 100)

Serologiskt svar, %

-

-

97,5

(86,8; 99,9)

-

-

100

(92,0; 100)

-

-

98,8

(93,5; 100)

hSBA GMT

71,8

(53,3; 96,7)

50,0

(35,9; 69,5)

2 656

(1 601; 4 406)

40,1

(30,6; 52,6)

21,2

(14,6; 30,9)

3 444

(2 387; 4 970)

52,5

(42,7; 64,5)

31,5

(24,2; 41,0)

3 043

(2248; 4 120)

Y

      

% ≥ 1:8 (sero­protektion)

100

(91,6; 100)

97,6

(87,4; 99,9)

100

(91,2; 100)

100

(92,7; 100)

89,8

(77,8; 96,6)

100

(92,0; 100)

100

(96,0; 100)

93,4

(86,2; 97,5)

100

(95,7; 100)

Serologiskt svar, %

-

-

100

(91,2; 100)

-

-

100

(92,0; 100)

-

-

100

(95,7; 100)

hSBA GMT

105

(73,9; 149)

32,5

(24,8; 42,7)

2 013

(1 451; 2 792)

75,8

(54,2; 106)

18,2

(13,8; 24,0)

2 806

(2 066; 3 813)

88,1

(69,3; 112)

23,8

(19,4; 29,1)

2 396

(1 919; 2 991)

*Kod för klinisk prövning: MET54 – NCT03205358. Studien utfördes på småbarn vid 12–23 månaders ålder.

**Kod för klinisk prövning: MET62 – NCT03476135.

$N beräknats genom att använda per protokollanalys (PPAS) med giltiga serologiska resultat; boosterdos = dag 30, MET62.

#N beräknats genom att använda fullständig analys för varaktighet (FASP) med giltiga serologiska resultat; efter primärdosdos = dag 30, MET54, före boosterdos = dag 0, MET62.

Serologiskt svar på vaccinet: titern är <1:8 vid baslinjen när titern efter vaccination är ≥1:16, eller titern är ≥1:8 vid baslinjen med ≥ fyrfaldig ökning efter vaccination.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.


Varaktighet av immunsvar och boostersvar av MenQuadfi hos ungdomar och vuxna vid 13 till 26 års ålder

I MET59 (NCT04084769) utvärderades varaktigheten av antikroppar efter primärdos och immunogeniciteten samt säkerheten av en boosterdos med MenQuadfi hos ungdomar och vuxna vid 13 till 26 års ålder som hade fått en engångsdos av MenQuadfi i studien MET50 eller i studien MET43, eller av MenACWY-CRM i studien MET50, eller utanför Sanofi Pasteur-studier 3–6 år tidigare. Varaktigheten av antikroppar före boosterdos med MenQuadfi och immunsvaret efter boosterdosen utvärderades enligt det vaccin (MenQuadfi eller MenACWY-CRM) som försökspersonerna hade fått 3–6 år tidigare (se tabell 11).


För alla serogrupper var hSBA-GMT-nivåerna högre vid dag 30 efter primärdos än vid dag 0 före boosterdos hos försökspersoner som primärvaccinerats med MenQuadfi eller MenACWY-CRM. GMT-nivåerna före boosterdos var högre än före primärdos, vilket tyder på en långvarig varaktighet av immunsvaret.


Efter boosterdosen var graden av seroprotektion nästan 100 % för alla serogrupper hos ungdomar och vuxna som primärvaccinerats med MenQuadfi.


Tabell 11: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren 6 samt 30 dagar efter boosterdos och jämförelse av varaktighet av svaret hos ungdomar och vuxna (13 till 26 års ålder) som primärvaccinerats med MenQuadfi eller MenACWY-CRM 3–6 år tidigare i MET50-studien*, i MET43-studien**, eller utanför Sanofi Pasteur-studier – (MET59-studien***)


Effektmått per serogrupp

Boosterdos av MenQuadfi hos personer primärvaccinerade med MenQuadfi (95 % KI)

Boosterdos av MenQuadfi hos personer primärvaccinerade med MenACWY‑CRM (95 % KI)

 

Varaktighet^


Booster$


Varaktighet^


Booster$


Dag 30 efter primärdos


N = 376

Dag 0 före boosterdos


N = 379–380

Dag 6 efter boosterdos


N = 46


Dag 30 efter boosterdos


N = 174


Dag 30 efter primärdos


N = 132–133

Dag 0 före boosterdos


N = 140

Dag 6 efter boosterdos


N = 45


Dag 30 efter boosterdos


N = 176

A

  

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

94,7 (91,9; 96,7)

72,8 (68,0; 77,2)

91,3 (79,2; 97,6)

99,4 (96,8; 100)

81,2 (73,5; 87,5)

71,4 (63,2; 78,7)

95,6 (84,9; 99,5)

99,4 (96,9; 100)

Serologiskt svar, %

-

-

82,6 (68,6; 92,2)

94,8 (90,4; 97,6)

-

-

77,8 (62,9; 88,8)

93,2 (88,4; 96,4)

hSBA GMT

45,2 (39,9; 51,1)

12,5 (11,1; 14,1)

289 (133; 625)

502 (388; 649)

32,8 (25,0; 43,1)

11,6 (9,41; 14,3)

161 (93,0; 280)

399 (318; 502)

C

 

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

98,1 (96,2; 99,2)

86,3 (82,4; 89,6)

100 (92,3; 100)

100 (97,9; 100)

74,2 (65,9; 81,5)

49,3 (40,7; 57,9)

97,8 (88,2; 99,9)

100 (97,9; 100)

Serologiskt svar, %

-

-

89,1 (76,4; 96,4)

97,1 (93,4; 99,1)

-

-

93,3 (81,7; 98,6)

98,9 (96,0; 99,9)

hSBA GMT

417 (348; 500)

37,5 (31,6; 44,5)

3 799 (2 504; 5 763)

3 708 (3 146; 4 369)

49,7 (32,4; 76,4)

11,0 (8,09; 14,9)

919 (500; 1 690)

2 533 (2 076; 3 091)

W

 

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

100 (99,0; 100)

88,9 (85,3; 91,9)

100 (92,3; 100)

100 (97,9; 100)

93,2 (87,5; 96,9)

76,4 (68,5; 83,2)

100 (92,1; 100)

100 (97,9; 100)

Serologiskt svar, %

-

-

97,8 (88,5; 99,9)

97,7 (94,2; 99,4)

-

-

88,9 (75,9; 96,3)

98,9 (96,0; 99,9)

hSBA GMT

82,7 (73,6; 92,9)

28,8 (25,1; 33,0)

1 928 (1 187; 3 131)

2 290 (1 934, 2 711)

45,1 (34,3; 59,4)

14,9 (11,9; 18,6)

708 (463; 1 082)

2 574 (2 178; 3 041)

Y

 

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

97,9 (95,9; 99,1)

81,8 (77,5; 85,5)

97,8 (88,5; 99,9)

100 (97,9, 100)

88,7 (82,1; 93,5)

52,1 (43,5; 60,7)

100 (92,1; 100)

100 (97,9; 100)

Serologiskt svar, %

-

-

95,7 (85,2; 99,5)

98,9 (95,9, 99,9)

-

-

91,1 (78,8; 97,5)

100 (97,9; 100)

hSBA GMT

91,0 (78,6; 105)

21,8 (18,8; 25,1)

1 658 (973; 2 826)

2 308 (1 925, 2 767)

36,1 (27,2; 47,8)

8,49 (6,50; 11,1)

800 (467; 1 371)

3 036 (2 547; 3 620)

*MET50 – Studien utfördes på ungdomar (10–17 års ålder).

**MET43 – Studien utfördes på barn, ungdomar och vuxna (10–55 års ålder).

***MET59 – NCT04084769.

$N beräknats genom att använda per protokollanalys (PPAS 1 och 2) med giltiga serologiska resultat; efter boosterdos = dag 6 eller dag 30, MET59.

^N beräknats genom att använda fullständig analys för varaktighet (FASP) med giltiga serologiska resultat. Antalet deltagare varierar beroende på tidpunkterna och serogrupp; efter primärdos = dag 30, MET50 eller MET43, före bosterdos = dag 0, MET59.

Serologiskt svar på vaccinet: titern är < 1:8 vid baslinjen när titern efter vaccination är ≥ 1:16, eller titern är ≥ 1:8 vid baslinjen med ≥ fyrfaldig ökning efter vaccination. 

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.


Varaktighet av immunsvar och boostersvar av MenQuadfi hos vuxna vid 59 års ålder och äldre

I MEQ00066 (NCT04142242) utvärderades varaktigheten av antikroppar efter primärdos och immunogeniciteten samt säkerheten av en boosterdos med MenQuadfi hos vuxna vid ≥ 59 års ålder som hade fått en engångsdos av MenQuadfi eller MenACWY-PS i studien MET49 eller i studien MET44 ≥ 3 år tidigare.


Varaktighet efter 3år

Varaktigheten av antikroppar före boosterdos med MenQuadfi och immunsvaret efter boosterdosen utvärderades enligt det vaccin (MenQuadfi eller MenACWY-PS) som försökspersonerna hade fått 3 år tidigare i studien MET49 (se tabell 12).


För alla serogrupper var hSBA-GMT-nivåerna högre vid dag 30 efter primärdos än vid dag 0 före boosterdos hos vuxna både vid primärvaccination med MenQuadfi och med MenACWY-PS. Hos båda de primärvaccinerade grupperna var dessutom GMT-nivåerna högre före boosterdos än före primärdos för serogrupp C, W och Y (vilket tyder på en långvarig varaktighet av immunsvaret för dessa serogrupper) samt var jämförbara för serogrupp A.


Tabell 12: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren 6 samt 30 dagar efter boosterdos och jämförelse av varaktighet av svaret hos vuxna (≥ 59 års ålder) som primärvaccinerats med MenQuadfi eller MenACWY-PS 3 år tidigare i MET49-studien* – (MEQ00066-studien#)


Effektmått per serogrupp

Boosterdos av MenQuadfi hos personer primärvaccinerade med MenQuadfi (95 % KI)

Boosterdos av MenQuadfi hos personer primärvaccinerade med MenACWY-PS (95 % KI)

 

Varaktighet^

Booster$

Varaktighet ^

Booster$

Dag 30 efter primärdos


N=212

Dag 0 före boosterdos


N=214

Dag 6 efter boosterdos


N=58


Dag 30 efter boosterdos


N=145


Dag 30 efter primärdos


N=168

Dag 0 före boosterdos


N=169

Dag 6 efter boosterdos


N=62


Dag 30 efter boosterdos


N=129-130


A

  

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

89,6 (84,7; 93,4)

65,0 (58,2; 71,3)

91,4 (81,0; 97,1)

93,8 (88,5; 97,1)

85,7 (79,5; 90,6)

65,7 (58,0; 72,8)

72,6 (59,8; 83,1)

87,7 (80,8, 92,8)

Serologiskt svar, %

-

-

36,2 (24,0; 49,9)

79,3 (71,8; 85,6)

-

-

8,1 (2,7; 17,8)

60,8 (51,8; 69,2)

hSBA GMT

48,9 (39,0; 61,5)

12,2 (10,2; 14,6)

43,7 (26,5; 71,9)

162 (121; 216)

37,7 (29,3; 48,7)

11,6 (9,53; 14,1)

13,1 (9,60; 17,8)

56,6 (41,5; 77,2)

C

 

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

88,2 (83,1; 92,2)

73,4 (66,9; 79,2)

98,3 (90,8; 100)

99,3 (96,2; 100)

71,4 (64,0; 78,1)

47,9 (40,2; 55,7)

51,6 (38,6; 64,5)

85,3 (78,0; 90,9)

Serologiskt svar, %

-

-

77,6 (64,7; 87,5)

93,1 (87,7, 96,6)

-

-

8,1 (2,7; 17,8)

55,0 (46,0; 63,8)

hSBA GMT

84,8 (64,0; 112)

17,7 (14,3; 21,9)

206 (126, 339)

638 (496, 820)

26,7 (19,8; 36,0)

8,47 (6,76; 10,6)

11,1 (7,17; 17,1)

56,0 (39,7; 78,9)

W

 

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

78,8 (72,6; 84,1)

66,8 (60,1; 73,1)

89,7 (78,8; 96,1)

98,6 (95,1, 99,8)

60,1 (52,3; 67,6)

39,6 (32,2; 47,4)

46,8 (34,0; 59,9)

80,8 (72,9; 87,2)

Serologiskt svar, %

-

-

70,7 (57,3; 81,9)

90,3 (84,3, 94,6)

-

-

6,5 (1,8; 15,7)

49,2 (40,4; 58,1)

hSBA GMT

28,0 (22,2; 35,3)

14,2 (11,6; 17,4)

118 (64,0; 216)

419 (317, 553)

14,7 (11,0; 19,8)

6,54 (5,28; 8,11)

9,89 (6,45; 15,2)

31,0 (22,6; 42,6)

Y

 

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

92,5 (88,0; 95,6)

68,2 (61,5; 74,4)

94,8 (85,6; 98,9)

100 (97,5, 100)

65,5 (57,8; 72,6)

40,8 (33,3; 48,6)

45,2 (32,5; 58,3)

81,5 (73,8; 87,8)

Serologiskt svar, %

-

-

72,4 (59,1; 83,3)

92,4 (86,8, 96,2)

-

-

8,1 (2,7; 17,8)

49,2 (40,4; 58,1)

hSBA GMT

65,3 (51,8; 82,2)

15,3 (12,3; 19,1)

151 (83,4; 274)

566 (433, 740

19,6 (14,4; 26,7)

7,49 (5,72; 9,82)

11,1 (6,31; 19,4)

40,5 (29,0; 56,4)

*Kod för klinisk prövning: NCT02842866 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

#Kod för klinisk prövning: NCT04142242 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

^N beräknats genom att använda fullständig analys för varaktighet (FAS3) med giltiga serologiska resultat; efter primärdos = dag 30, MET49, före boosterdos = dag 0, MEQ00066.

$N beräknats genom att använda per protokollanalys 2 och 1 (PPAS2 och PPAS1) med giltiga serologiska resultat. Antalet deltagare varierar beroende på tidpunkterna och serogrupp, efter boosterdos = dag 6 eller dag 30, MEQ00066.

Serologiskt svar på vaccinet: titern är < 1:8 vid baslinjen när titern efter vaccination är ≥ 1:16, eller titern är ≥ 1:8 vid baslinjen med ≥ fyrfaldig ökning efter vaccination.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.


Varaktighet efter 6–7 år

Varaktigheten av antikroppar utvärderades enligt det vaccin (MenQuadfi eller MenACWY-PS) som försökspersonerna hade fått 6–7 år tidigare i studien MET44 (se tabell 13).


För alla serogrupper var hSBA-GMT-nivåerna högre vid dag 30 efter primärdos än vid dag 0 före boosterdos hos vuxna som primärvaccinerats med MenQuadfi. GMT-nivåerna före boosterdos var högre än före primärdos för serogrupp C, W och Y hos vuxna som primärvaccinerats med MenQuadfi (vilket tyder på en långvarig varaktighet av immunsvaret för dessa serogrupper) samt var jämförbara för serogrupp A.


Tabell 13: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren hos vuxna (≥ 59 års ålder) som primärvaccinerats med MenQuadfi eller MenACWY-PS 6–7 år tidigare i MET44-studien^ – (MEQ00066-studien#)


Effektmått per serogrupp

6-7 års varaktighet^

 

Primärvaccinerade med MenQuadfi

(95% CI)

Primärvaccinderade med MenACWY-PS (95% CI)

 

Dag 30 efter primärdos$


N=58

Dag 0 före boosterdos#


N=59

Dag 30 efter primärdos$


N=26

Dag 0 före boosterdos#


N=26

A

 

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

91,4 (81,0; 97,1)

55,9 (42,4; 68,8)

76,9 (56,4; 91,0)

50,0 (29,9; 70,1)

GMT

48,0 (30,6; 75,4)

9,00 (6,44; 12,6)

27,3 (13,8, 54)

9,64 (5,18; 17,9)

C

   

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

74,1 (61,0; 84,7)

59,3 (45,7; 71,9)

76,9 (56,4; 91,0)

42,3 (23,4; 63,1)

GMT

52,2 (27,4; 99,7)

11,9 (7,67; 18,5)

23,9 (11,9; 48,1)

7,58 (4,11, 14,0)

W

   

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

75,9 (62,8; 86,1)

66,1 (52,6; 77,9)

73,1 (52,2; 88,4)

38,5 (20,2; 59,4)

GMT

31,2 (18,8; 52,0)

11,9 (7,97; 17,8)

18,8 (10,1; 34,9)

4,95 (3,39; 7,22)

Y

   

% ≥ 1:8 (sero-protektion)

81,0 (68,6; 90,1)

59,3 (45,7; 71,9)

73,1 (52,2; 88,4)

46,2 (26,6; 66,6)

GMT

45,8 (26,9; 78,0)

11,2 (7,24; 17,5)

25,9 (12,4; 53,8)

7,19 (4,09; 12,6)

^Kod för klinisk prövning: NCT01732627 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

#Kod för klinisk prövning: NCT04142242 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

N: antal försökspersoner i fullständig analys för varaktighet (FAS3) med giltiga serologiska resultat.

$Efter primärdos = dag 30, MET44.

#Före boosterdos = dag 0, MEQ00066.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.


Boostersvar hos ungdomar och vuxna som primärvaccinerats med andra MenACWY-vacciner vid minst 15 års ålder

I MET56-studien (NCT02752906) jämfördes immunogeniteten för en boosterdos av MenQuadfi med en boosterdos av Men ACWY-DT hos försökspersoner som var minst 15 år gamla. Dessa försökspersoner hade 4 till 10 år tidigare primärvaccinerats med tetravalent konjugatvaccin mot meningokocker (Men ACWY-CRM (11,3 %) eller Men ACWY-DT (86,3 %)). 

Vid baslinjen var seroprotektionen (hSBA) och hSBA-GMT-nivåerna likartade för grupperna A, C, W och Y.


Tabell 14: Jämförelse av de baktericida antikroppssvaren på MenQuadfi och Men ACWY-DT 30 dagar efter boosterdos hos försökspersoner i åldern 15 år eller äldre som primärvaccinerats med MenACWY-CRM eller MenACWY-DT 4 till 10 år tidigare (MET56-studien*)


Effektmått per serogrupp

MenQuadfi

(95 % KI)


Men ACWY-DT (95 % KI)


A

N = 384

N = 389

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

100,0

(99,0; 100,0)

99,0

(97,4; 99,7)

 % serologiskt svar**

92,2

(89,0; 94,7)

87,1

(83,4; 90,3)

hSBA-GMT

497

(436; 568)

296

(256; 343)

C

N = 384

N = 389

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

99,5

(98,1; 99,9)

99,0

(97,4; 99,7)

 % serologiskt svar**

97,1

(94,9; 98,6)

91,8

(88,6; 94,3)

hSBA-GMT

2 618

(2 227; 3 078)

599

(504; 711)

W

N = 384

N = 389

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

100,0

(99,0; 100,0)

99,7

(98,6; 100,0)

 % serologiskt svar**

98,2

(96,3; 99,3)

90,7

(87,4; 93,4)

hSBA-GMT

1 747

(1 508; 2 025)

723

(614; 853)

Y

N = 384

N = 389

% ≥ 1:8 (seroprotektion)

99,7

(98,6; 100,0)

99,5

(98,2; 99,9)

 % serologiskt svar**

97,4

(95,3; 98,7)

95,6

(93,1; 97,4)

hSBA-GMT

2 070

(1 807; 2 371)

811

(699; 941)

*Nummer NCT02752906 i ClinicalTrials.gov (det amerikanska registret för kliniska prövningar).

N: antal försökspersoner i per-protokollanalysen med giltiga serologiska resultat.

95 % KI för den enskilda andelen beräknat utifrån den exakta binomialmetoden.

** Kriteriet för non-inferiority uppfyllt.


Europeiska läkemedelsmyndigheten har senarelagt kravet att skicka in studieresultat för en eller flera grupper av den pediatriska populationen under 12 månaders ålder (information om pediatrisk användning finns i avsnitt Dosering).

Farmakokinetik

Inga farmakokinetiska studier har utförts.

Prekliniska uppgifter

En studie på kaniner av honkön avseende utvecklings- och reproduktionstoxicitet påvisade inga särskilda risker för människor.


Administrering av en för människa full dos av MenQuadfi till kaniner av honkön visade inga effekter på parning eller fertilitet hos honor, ingen teratogen potential och ingen effekt på fostrets utveckling före och efter födseln.

Innehåll

Kvalitativ och kvantitativ sammansättning

En dos (0,5 ml) innehåller:

Neisseria meningitidis, grupp A, polysackarid1

10 mikrogram

Neisseria meningitidis, grupp C, polysackarid1

10 mikrogram

Neisseria meningitidis, grupp Y, polysackarid1

10 mikrogram

Neisseria meningitidis, grupp W, polysackarid1

10 mikrogram



1Konjugerat till bärarprotein från stelkrampstoxoid

55 mikrogram.



Förteckning över hjälpämnen

Natriumklorid

Natriumacetat

Vatten för injektionsvätskor

Blandbarhet

Då blandbarhetsstudier saknas får detta läkemedel inte blandas med andra läkemedel.

Miljöpåverkan

Neisseria meningitidis, serogrupp A, polysackarider

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CHMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment.


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.

Neisseria meningitidis, serogrupp C, polysackarider

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CHMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment.


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.

Neisseria meningitidis, serogrupp W-135, polysackarider

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CHMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment.


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.

Neisseria meningitidis, serogrupp Y, polysackarider

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CHMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment.


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.

Hållbarhet, förvaring och hantering

Hållbarhet

4 år


Särskilda förvaringsanvisningar

Förvaras i kylskåp (2–8 °C).

Får ej frysas.


Stabilitetsdata tyder på att vaccinkomponenterna är stabila i 72 timmar vid högst 25 °C. Vid slutet av denna period ska MenQuadfi användas eller kasseras. Dessa data är avsedda som vägledning för hälso- och sjukvårdspersonal endast i fall då tillfälliga temperaturavvikelser har skett.


Särskilda anvisningar för destruktion

Vaccinet ska inspekteras visuellt med avseende på partiklar och/eller fysikaliska variationer (eller missfärgning) före administrering. Kassera vaccinet om något av detta ses.


Beredning

1-, 5 eller 10-pack endosflaskor à 0,5 ml

Ta av injektionsflaskans snäpplock och dra upp 0,5 ml lösning från injektionsflaskan med en lämplig spruta och nål. Säkerställ före injektionen att det inte finns några luftbubblor.


Förpackning med 1 endosflaska (0,5 ml) samförpackad med 1 tom engångsspruta och 2 nålar

Särskilda anvisningar för sprutan med Luer-lok:

Fäst nålen på sprutan genom att försiktigt skruva nålen medurs in i sprutan tills du känner ett lätt motstånd. Ta av injektionsflaskans snäpplock före injektionen och dra upp 0,5 ml lösning från injektionsflaskan. Säkerställ att det inte finns några luftbubblor. Använd en ny nål för administrering av vaccinet.


Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.

Egenskaper hos läkemedelsformen

Injektionsvätska, lösning.

Klar och färglös lösning.

Förpackningsinformation

Injektionsvätska, lösning (klar, färglös)
inj.-fl., glas (fri prissättning), tillhandahålls ej

Hitta direkt i texten
Av